Nové zemědělství: Změny ve spotřebě rýže

Vzhledem k extrémním klimatickým událostem a složité mezinárodní situaci se v poslední době dostala do středu pozornosti všech zemí otázka bezpečnosti potravin. Stabilní přísun potravin úzce souvisí s každodenním životem každé rodiny. Rýže je pro Číňany nejdůležitější potravinou. V těchto letech došlo k výrazným změnám v každém kroku čínského řetězce zpracování rýže, tedy ve výrobě, zpracování, oběhu a spotřebě.

V posledních pěti letech dosahuje produkce rýže v Číně přibližně 210 milionů tun. Nabídka a poptávka jsou vyvážené. Vzhledem k velikosti čínské populace je v Číně nedostatek orné půdy. Čína se soustavně snaží zvýšit produkci rýže prostřednictvím šlechtění lepších rýžových odrůd.

Tým vědců pod vedením Yuan Longpinga zkřížil hybridní rýži, která má vysoký výnos. Tento druh rýže může růst i na zasolené zásadité půdě, která jinak není pro pěstování rýže vhodná. To přineslo celosvětové výhody. V současné době je na světě 950 milionů hektarů zasolené alkalické zeminy, z toho 100 milionů hektarů jen v Číně. Zvyšování výnosu obilovin a zemědělských produktů pomocí nových technologií má tak velký potenciál.

Kromě toho Čína vynakládá velké úsilí na zlepšení metod pěstování, při čemž hrají hlavní roli půda a přírodní zdroje. Vezměme si jako příklad typ rýže Panjin ze severovýchodní Číny. Zdejší symbióza rýže a kraba je velmi kreativní a zajímavá. Krabi se chovají v rýžovém poli. Říční krab rozmělňuje půdu, likviduje plevel a hmyz a dodává rýži hnojivo. Rýže naopak čistí vodu pro kraby a poskytuje jim úkryty.

V Panjinu vznikla dvě hlavní průmyslová sdružení pro pěstování rýže a chov krabů. Průmyslový řetězec ve formě »zemědělci plus výrobní základna plus podnik« pokrývá celý proces od výsadby až po prodej. Symbióza rýže a krabů je inovací v zemědělství a podnikání.

Na základě změn prodejního řetězce můžeme vidět vývoj zemědělského řetězce poháněný poptávkou. Spotřebitelé při nákupu rýže věnují pozornost místu původu. Mnoho známých čínských odrůd rýže, jako je rýže Wuchang, Zhaoyuan a Panjin, je pojmenováno podle místa svého původu. A tato místa původu se nacházejí na pláních na severovýchodě Číny.

Rovina v severovýchodní Číně je jednou ze čtyř černozemních oblastí na světě. Díky úrodné půdě a optimálním přírodním podmínkám se z černozemí stává kvalitní sýpka. Místní rýže je velmi chutná a výživná. Nejen, že je známá po celé Číně, ale je součástí Dohody mezi EU a Čínou o ochraně zeměpisných označení a prodává se v několika desítkách zemí.

Čínští spotřebitelé stále více požadují čerstvé a zdravé potraviny. Tento požadavek přispívá k pokroku průmyslového řetězce spotřeby rýže. V Šanghaji se prodává rýže Chongming, která je vyprodukována a doručena do 24 hodin. To klade vysoké požadavky na producenty rýže v oblasti kapacity produkce, zpracování a logistiky a na k tomu potřebná zařízení, jako například vybavení pro skladování při nízké a stabilní teplotě.

Požadavky spotřebitelů na čerstvost také přispívají ke změnám v balení rýže. V současné době je v Číně dokonce 300 gramové balení rýže. Spotřebitelé mohou jíst rýži, když je nejčerstvější. Číňané v posledních letech věnují stále více pozornosti zdraví místo chuti. Existuje několik druhů: hnědá rýže, naklíčená rýže a leštěná rýže. Výživná hnědá rýže sice není příliš chutná, ale prodej hnědé rýže v posledních letech stoupá.

Jíte často rýži? Kde je produkována vaše rýže? Jaká je vaše oblíbená? Napište nám do komentářů!

(pr)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy