Zchátralá stará továrna ve střední Číně se proměnila v oblíbené turistické místo

Stará továrna ve středočínské provincii Chu-pej si po pozoruhodné proměně vysloužila pozici mezi povinnými turistickými destinacemi, jak ji doporučují místní průvodci.

Cementárna Chua-sin 1907, která se proměnila v kulturní park, se nachází ve městě Chuang-ši, pouhou hodinu a půl jízdy autem od hlavního města provincie Wu-chan a dnes nabízí řadu atrakcí, jako jsou muzea, kavárny, knihkupectví a hotely, které jsou umístěny ve skladech a vysokých pecích této staré továrny.

S příchodem večera se rozsáhlý areál promění v pulzující noční tržiště, kde se to hemží místními obyvateli, kteří nakupují různé zboží, pochutnávají si na lahodném občerstvení a v klidu se procházejí.

Liou Min se těší, že letos v létě navštíví bývalý průmyslový areál se svými rodiči a dětmi. Liou, který ve městě vyrostl, ale nyní pracuje ve Wu-chanu, s láskou vzpomíná na své dětství, kdy bylo toto místo plné hučících strojů a komínů, z nichž se valil kouř.

Továrna Chua-sin, založená v roce 1907, byla jednou z prvních cementáren v moderní Číně. Návštěvníci zde dodnes mohou vidět dvě výrobní linky dovezené ze Spojených států v roce 1946 a jedno montážní zařízení, které bylo samostatně navrženo a vyvinuto v roce 1977. Tato pozoruhodná zařízení jí vynesla titul »kolébka čínského cementářského průmyslu«.

V době svého největšího rozmachu sloužila továrna jako rozsáhlý výrobní a obytný komplex, který se rozkládal přes celé čtvrti. V jejím areálu se nacházela základní občanská vybavenost, jako je nemocnice, základní škola a bytové komplexy.

V roce 2007 byla továrna městskou správou uzavřena kvůli obavám ze znečištění ovzduší a její uzavření vyvolalo zpustnutí nedaleké čtvrti. Místo demolice však byla továrna v roce 2019 zapsána na seznam národních průmyslových památek.

Investoři, kteří si uvědomili potenciál rozsáhlých prostor a přijatelných nákladů na pronájem, ji v roce 2021 začali přetvářet v živou čtvrť s parky, muzei, uměleckými galeriemi a startupovými podnikatelskými inkubátory s cílem vytvořit zde novou přidanou hodnotu a obohatit okolní komunitu.

Od té doby místo zaznamenalo příliv lidí, kteří se sem hrnou, aby zde začali podnikat. Přicházejí sem také firmy, které zde pořádají svá pracovní shromáždění a různé aktivity. Mladá generace si místa všimla a vdechla industriálním reliktům živou a pulzující atmosféru.

V loňském roce během pětidenních prvomájových svátků navštívilo tuto památku 50 000 návštěvníků, což se setkalo s velkým zájmem médií.

»Kombinace industriální kultury a zájmů mladé generace přispěla k tomu, že závod úspěšně přešel na nízkouhlíkové technologie,« uvedl Sun Ťia-lin, místní influencer působící na sociálních sítích.

Chua-sin 1907 se stal přesvědčivým příkladem pro městské developery, kteří hledají inovativní způsoby revitalizace svých průmyslových základen. Stále více továren v celé provincii transformuje své průmyslové areály, aby využily nové příležitosti a generovaly zisky.

Aby získali konkurenční výhodu, musí se investoři dopátrat jedinečných příběhů, které se za daným místem skrývají, a tím je odlišili od ostatních.

Stará cementárna má v srdcích obyvatel Chuang-šizvláštní místo, řekl Chuang Ťing, vedoucí provozu parku Chua-sin 1907.

Jeho společnost plánuje uvést na trh několik poutavých prvků, díky nimž si návštěvníci budou moci obléknout pracovní oděv dělníků, sledovat filmy a dokonce se vykoupat v tovární ubytovně, a obnovit tak čilý ruch z doby před 50 lety, kdy se u montážních linek proháněly stovky dělníků.

(Xinhua)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy