Čínská ekonomika v nízkých letových hladinách je hnací silou nového růstu

Čínská ekonomika využívající nízkých letových hladin vstupuje do fáze rychlého růstu, který lidem nabízí více vzrušení na obloze a přináší pohodlí díky inovativním aplikacím leteckých dopravních prostředků.

Různé letecké dopravní prostředky, jako jsou velké vzducholodě pro turistiku v malých výškách, bezpilotní letouny (UAV) pro expresní doručování a městskou dopravu, stejně jako letecké fotografování a záchranné práce, se v Číně stále častěji využívají v různých situacích a ukazují se jako účinné nástroje pro řadu činností a operací.

Čínské vedení nedávno zopakovalo své odhodlání zlepšit instituce a mechanismy modernizace infrastruktury, jak vyplývá z usnesení přijatého na třetím plénu 20. zasedání ústředního výboru Komunistické strany Číny.

Rezoluce konstatovala, že Čína bude rozvíjet všeobecné letectví a ekonomiku v nízkých letových hladinách.

Mnoho scénářů využití

Samostatně vyvinutá čínská vzducholoď AS700 úspěšně provedla 1. srpna předváděcí let ve městě Ťing-men v provincii Chu-pej ve střední Číně a představila tak nový způsob turistiky v malých výškách.

Během předváděcího letu nad místními turistickými destinacemi letěla velká vzducholoď AS700 rychlostí 60 kilometrů za hodinu ve výšce 500 metrů. »Cestující si mohou vychutnat jedinečnou relaxační cestu vzduchem při mírné rychlosti a ideální výšce pro prohlídku památek v malých výškách,« uvedl Čou Lej, hlavní konstruktér projektu vzducholodi AS700.

Vzducholoď AS700 vyvinul AVIC Special Vehicle Research Institute a jedná se o typ jednokapslové pilotované vzducholodi s maximální kapacitou 10 osob včetně pilota.

»Vzducholoď AS700 získala typový certifikát. Zkoumáme další pilotní aplikace scénářů pro nízké výšky a plánujeme vybudovat první čínskou předváděcí trasu pro turistiku na vzducholodi v nízkých výškách,« dodal Čou.

Vzducholoď AS700 se připravuje na start z letiště Čang-che ve městě Ťing-men ve středočínské provincii Chu-pej, 1. srpna 2024. FOTO – Xinhua/Aviation Industry Corporation of China

Vzrušující vývoj v tomto odvětví pokračuje. Wang Jün-i, absolventka střední školy, nedávno obdržela dopis o přijetí na univerzitu, který jí doručil bezpilotní letoun. Bezpilotní letoun odstartoval z Jihočínské technologické univerzity, za 30 minut urazil 25 kilometrů a doručil čtyři dopisy o přijetí studentům, včetně Wang, v obvodu Chuang-pchu v jihočínském městě Kantonu.

»Byla jsem ohromena, když mi dronem přišel dopis o přijetí. Byl to ohromující zážitek, jako ze sci-fi filmu,« řekla Wang.

Pošta v Kantonu, která zajišťuje doručování přijímacích dopisů již více než 40 let, ročně zpracuje přibližně 550 000 přijímacích dopisů.

»Tento technologický pokrok zažije v budoucnu více studentů, kterým budou přijímací dopisy doručovat drony,« uvedl Cou Li-wen, manažer pošty v Kantonu.

Na snímku bezpilotní dron pro rozvoz potravin v Šen-čenu v jihočínské provincii Kuang-tung, 24. listopadu 2023. FOTO – Xinhua Mao Siqian

Velký potenciál

Ekonomika založená na nízkých letových hladinách přináší Číňanům prospěch, posiluje logistiku, zemědělství, mapování a další rozvíjející se odvětví.

Nově spuštěná městská expresní doručovací služba UAV ve městě Wu-si ve východočínské provincii Ťiang-su zavádí nový způsob doručování zásilek obyvatelům.

Tento nový způsob doručování může lidem usnadnit život, zejména když se objeví okamžité potřeby. Malé bezpilotní letouny, které přepravují lehké předměty, jako jsou dokumenty, klíče a léky, doručí tyto potřeby rychleji, než by si člověk dokázal představit.

Ve srovnání s tradičními metodami expresního doručování může doručování bezpilotními letadly zkrátit dobu přibližně o polovinu, uvádí společnost Phoenix Wings, která je součástí čínského giganta v oblasti expresního doručování SF Group.

Podle Cchaj Jü, úředníka městského dopravního úřadu, bude město Wu-si aktivně rozšiřovat scénáře doručování pomocí bezpilotních letadel, urychlovat rozvoj své sítě leteckých expresních služeb a podporovat logistiku expresních zásilek a místních čerstvých produktů přepravovaných v nízkých výškách.

V první polovině letošního roku bylo nově zaregistrováno téměř 608 000 bezpilotních letadel, což představuje 48% nárůst oproti konci loňského roku. Kumulativní počet letových hodin bezpilotních letadel dosáhl 9,816 milionu hodin, což je o 134 000 hodin více než ve stejném období loňského roku, vyplývá ze statistik čínského Úřadu pro civilní letectví.

Očekává se, že inovativní využití bezpilotních letadel a dalších vzdušných prostředků podnítí rozvoj nových materiálů, finance, komunikační technologie, umělou inteligenci a další. Předpokládá se, že tento pokrok bude neustále vytvářet nová průmyslová odvětví, profese a podněty pro hospodářský růst a zlepšení životních podmínek.

»Ekonomika nízkých letových hladin je hnací silou hluboké integrace reálné ekonomiky s digitální ekonomikou, slouží zemědělskému průmyslu a sektoru služeb,« uvedl Wu Čchi-chuej, viceprezident Univerzity letectví a kosmonautiky v Nankingu.

(Xinhua)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy