Přehlídka sborů k uctění dětských obětí lidické tragédie

V Lidicích dnes odpoledne začala přehlídka pěveckých sborů k uctění dětských obětí lidické tragédie, od které v pátek uplynulo 80 let. Účastní se několik stovek dětí ze všech 14 krajů České republiky.

Nesoutěžní přehlídka nazvaná Světlo za Lidice se letos koná popatnácté. »Každoročně oslovujeme přímo všechny hejtmany, kteří sami sbory nominují,« řekla zástupkyně ředitele Památníku Lidice Jana Chourová Plachá. Motto přehlídky zní: »Jsme děti, které zpívají lidickým dětem«. Jako první dnes sbory zazpívaly českou státní hymnu a poté společně Píseň o růži ze 17. století. V úvodu vystoupila Monika Absolonová, která převzala nad přehlídkou uměleckou záštitu, a host přehlídky sbor Chorus Carolinus.

Následovat budou vystoupení jednotlivých sborů. Program zakončí opět společný zpěv dvou písní, a to Kdyby tu nic nebylo a Růže pro Lidice.

FOTO – Facebook Prolidice

Večer bude v Památníku Lidice děkovný koncert Pro Lidice, vystoupí na něm Ústřední hudba Armády České republiky, Monika Absolonová, 4TENOŘI a Dáša Zázvůrková. Lidé také rozsvítí svíčky na místech, kde stávala původní lidická stavení.

Veřejnosti dnes večer také zástupci Památníku Lidice představí virtuální 3D model starých Lidic, v nichž nacisté zastřelili 173 mužů, ženy a děti vesměs odvezli do koncentračních a vyhlazovacích táborů.

Hlavní pieta zítra

Zítra začne hlavní pietní akt ranní mší na základech kostela sv. Martina, sloužit ji bude kardinál Dominik Duka. Poté se hosté přesunou ke společnému hrobu zavražděných lidických mužů, kde položí květiny, stejně tak u Pomníku dětských obětí války. Zazní poděkování ředitele Památníku Lidice, projevy politiků na programu nejsou, aby akt zůstal apolitický. Až do neděle je dočasně přístupné muzeum Památníku Lidice, které nyní stavbaři rozsáhle rekonstruují.

Nacisté zastřelili 10. června 1942 v Lidicích 173 mužů, ženy v budově nynějšího kladenského gymnázia po třech dnech odtrhli od dětí. Většina dětí zahynula poté, co je nacisté otrávili výfukovými plyny ve speciálně upravených autech v nacistickém vyhlazovacím táboře v polském Chełmnu nad Nerrem, ženy odvezli do koncentračního tábora v Ravensbrücku. Oběťmi nacistů, kteří obec vypálili, se stalo 340 lidických obyvatel, po válce se vrátilo 143 žen a po dvouletém pátrání 17 dětí.

(zmk)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy