Učitelské mzdy loni reálně klesly na úroveň roku 2019

Stejně jako naprosté většině zaměstnanců klesá v posledních dvou letech reálná mzda i pedagogickému sboru. Učitelé podle redakčního článku v magazínu Českého statistického úřadu Statistika&My pobírali loni po započtení všech příplatků a odměn průměrnou hrubou měsíční mzdu 48 tisíc korun. Meziročně si sice polepšili, v průměru o necelých 900 korun měsíčně, »díky« pádící inflaci se ale jejich reálné výdělky dostaly přibližně na úroveň roku 2019.

Loni u nás podle údajů ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy působilo v rámci regionálního školství 154 tis. učitelů a šest tisíc učitelů odborného výcviku na středních školách, informuje Statistika&My.

Učitelé podle údajů ze strukturální mzdové statistiky pobírali průměrnou hrubou měsíční mzdu ve výši 47 731 Kč a meziročně si polepšili nominálně o 1,9 procenta. Při započtení nárůstu spotřebitelských cen, který loni činil 15,1 %, se však jejich mzda oproti předchozímu roku reálně snížila o 11,4 %.

»Nejlépe placenou skupinou pedagogů v rámci regionálního školství zůstávají středoškolští učitelé, kteří v roce 2022 pobírali měsíčně v průměru necelých 51 tisíc korun. To je o tisíc korun více, než byla průměrná mzda učitelů na základních školách a o jedenáct tisíc více než mzda učitelů v mateřských školách,« uvádí Martin Mana, ředitel odboru statistik rozvoje společnosti ČSÚ. Průměrná měsíční hrubá mzda ředitelů a jejich zástupců v mateřských školách dosáhla loni 57,4 tis. Kč, na základních školách pak 76,6 tis. Kč a na středních školách 82,5 tis. Kč.

Učitelky veřejných mateřských škol jsou podle magazínu výrazně lépe finančně ohodnoceny než jejich kolegyně pracující v soukromých a církevních školách. Loni měsíčně vydělávaly v průměru o 8800 Kč více. Na výši průměrné učitelské mzdy má vliv i věk, resp. délka praxe v oboru. Například učitelé na základních školách mladší 35 let vydělávali v průměru o deset tisíc korun méně než jejich kolegové starší 55 let. Výše mzdy středoškolských učitelů se pak značně liší mezi učiteli všeobecného, resp. odborného vzdělávání a praktického výcviku, konstatuje Statistika&My.

»Výdělky učitelů v roce 2022 odpovídaly 110 % průměrné celorepublikové mzdy. Ve srovnání se mzdou zaměstnanců s vysokoškolským vzděláním šlo o 73 %,« doplňuje Jitka Wichová z odboru statistik rozvoje společnosti ČSÚ. U tohoto podílového ukazatele přitom došlo k meziročnímu poklesu. Mediánová mzda učitelů se od jejich průměrné mzdy příliš neliší. Učitelé tak loni dosáhli 90 % mediánu mezd zaměstnanců s vysokoškolským vzděláním a 127 % mediánu mezd zaměstnanců celkem.

Co se týče regionálních rozdílů, nejvyšší průměrnou mzdu dostávali loni učitelé na základních školách v Praze (51,6 tis. Kč), nejméně naopak vydělávali učitelé v kraji Vysočina (49,1 tis. Kč). Zatímco však učitelé v Praze i přes nejvyšší mzdu dosáhli v minulém roce na 92 % průměrné hrubé mzdy pražských zaměstnanců, v Karlovarském kraji mzda učitelů představovala 132 % průměrné krajské mzdy, uzavírá Statistika&My.

(ici)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy