Historický průlom ve vztazích Sýrie a Turecka?

Setkání ministrů obrany Sýrie a Turecka, které se uskutečnilo v Moskvě, připravilo půdu pro další komunikaci, řekl agentuře TASS libanonský analytik Nidal Sabi.

»Rozhovory, které po dvanáctileté přestávce vedli ministři obrany Sýrie a Turecka Alí Mahmúd Abbás a Hulusi Akar, znamenaly historický průlom ve vztazích mezi oběma zeměmi,« upozornil. »Obnovení dialogu mezi ministry obrany obou zemí otevírá cestu k setkání na vysoké úrovni mezi prezidenty Bašárem al-Asadem a Recepem Tayyipem Erdoganem v blízké budoucnosti,« dodal expert. »Vývoj v tomto směru se stal možným díky obrovskému úsilí Ruska a jeho prezidenta Vladimira Putina,« dodal Sabi.

»Je zřejmé, že mezi Damaškem a Ankarou přetrvávají určité rozpory, ale nejdůležitější je, že jsou připraveni pokročit a tyto neshody překonat,« poznamenal a dodal, že došlo k posunu v rovnováze sil, což bude mít pozitivní dopad na celkovou situaci v regionu.

Sabi očekává, že v příštích šesti měsících proběhne mnoho aktivit na syrsko-turecké úrovni. »Spojené státy a Západ, které od roku 2011 dusí Damašek sankcemi, si zjevně představovaly zcela jiný konec. Je nepravděpodobné, že by schválily krok Turecka vyjít Asadově vládě na proti, ale v tomto případě historie rozhodla proti jejich plánům,« zdůraznil expert.

Ministři obrany Ruska, Sýrie a Turecka dříve uspořádali v Moskvě třístrannou schůzku, na níž jednali o syrské krizi, uprchlické otázce a společném úsilí v boji proti teroristickým skupinám. Ruské ministerstvo obrany upřesnilo, že strany zdůraznily nutnost udržovat dialog s cílem pokračovat v úsilí o stabilizaci situace v Sýrii a v regionu obecně.

(cik)

Související články

1 KOMENTÁŘ

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy