Ruské velvyslanectví varuje USA před vysláním raketových systémů Patriot do Kyjeva

Pokud Spojené státy vyšlou své raketové systémy Patriot do Kyjeva, bude to další provokativní krok, který může vést k nepředvídatelným následkům, varovalo ve podle agentury TASS ve svém prohlášení ruské velvyslanectví ve Washingtonu.

»V USA byla zahájena informační kampaň o údajných přípravách na vyslání nejmodernějších systémů protivzdušné obrany do Kyjeva,« uvedli ruští diplomaté. »Pokud se tato informace potvrdí, budeme svědky dalšího provokativního kroku ze strany (americké) administrativy, který může vést k nepředvídatelným následkům,« varovali. »Pokračující dodávky zbraní jen posílí režim Zelenského a dotlačí ho k novým zločinům proti civilistům v Donbasu, Chersonské a Záporožské oblasti,« zdůraznilo velvyslanectví.

Podle ruských diplomatů »i bez dodávek systémů Patriot jsou Spojené státy stále více zatahovány do konfliktu v postsovětské republice«. »Zvyšuje se přísun zbraní, rozšiřuje se výcvik vojáků. Ukrajinské armádě jsou dodávány zpravodajské údaje. Stále častěji se diskutuje o vyslání amerických vojenských specialistů do bojové zóny. Kromě toho se američtí občané účastní konfrontace jako žoldáci,« zdůraznili.

»Strategie Washingtonu způsobuje obrovské škody nejen rusko-americkým vztahům, ale vytváří i další rizika pro globální bezpečnost. Jsou to Spojené státy, které jsou odpovědné za prodlužování a eskalaci ukrajinského konfliktu,« uzavřelo ruské velvyslanectví.

Washington dokončuje plány na zaslání systému protiraketové obrany Patriot Ukrajině, uvedla dříve CNN s odvoláním na osoby obeznámené s touto záležitostí. Mluvčí Pentagonu Patrick Ryder odmítl 13. prosince zprávu CNN potvrdit. Koordinátor Rady národní bezpečnosti USA pro strategickou komunikaci John Kirby ve středu uvedl, že americká administrativa nemůže potvrdit zprávy médií o možných dodávkách těchto protiraketových systémů Kyjevu.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov zase ve středu varoval, že systémy protiraketové obrany Patriot by ruské ozbrojené síly považovaly za legitimní cíle, pokud by je Washington Kyjevu dodal.

(cik)

Související články

1 KOMENTÁŘ

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy