Historický bod obratu – Německo má začít budovat silný bundeswehr

Necelých 80 let od konce druhé světové války nejspíš Německo začne znovu silně zbrojit, tentokrát pod záminkou »kolektivní bezpečnosti« a přímo pod záštitou NATO.

»Potřebujeme silný bundeswehr,« prohlásil na Berlínské bezpečnostní konferenci generální tajemník NATO Jens Stoltenberg o německé armádě. »Je to důležité pro bezpečnost Německa, pro bezpečnost Evropy a pro bezpečnost světa,« řekl. Ocenil také podporu Německa východním členům Severoatlantické aliance, kterým poskytlo vojáky, protivzdušnou obranu či ostrahu vzdušného prostoru. Již únorové rozhodnutí německého kancléře Olafa Scholze masivně investovat do zbrojení se pak podle Stoltenberga stalo historickým bodem obratu.

Kancléř Scholz na začátku letošního roku prohlásil, že Německo se stane klíčovou konvenční vojenskou silou v Evropě, bude každoročně investovat do zbrojení nejméně dvě procenta hrubého domácího produktu a jednorázově poskytne armádě na modernizaci 100 miliard eur (2,4 bilionu Kč) přes zvláštní zbrojní fond. »Rozhodnutí Německa navýšit investice do zbrojení je historickou změnou v oblasti bezpečnosti,« řekl Stoltenberg.

»Hluboce věřím v NATO, stejně tak věřím v Evropu,« doplnil Stoltenberg. »Nevěřím ale na osamocenou Evropu, stejně tak nevěřím na osamocené jednání Spojených států, věřím ve spolupráci USA, Evropy a NATO,« upřesnil generální tajemník NATO.

(cik)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy