S rýží v české kuchyni moc pracovat neumíme, na rozdíl od Asiatů, i proto se jí zbytečně vyhýbáme. Její chuť již při vaření znehodnocujeme solí, cibulí, olejem (aby se údajně nelepila), přidáváme do ní hřebíček i jiné koření. Výsledek? Darmo popisovat. Vsaďme na zkušené. V Číně znají rýži více než pět tisíc let, za tu dobu dokonale zvládnuli její přípravu. A došli k závěru, že chuť má rýži dávat až pokrm, k němuž je podávána, či jehož je součástí.
Nic však nebrání tomu, aby rýže nebyla součástí pokrmu. Pokud je dobře a správně uvařena. Základ úspěchu je v důkladném vyprání rýže, při kterém ji mněte mezi prsty. Vlažnou vodu vyměňujte tak dlouho, dokud není voda zcela čirá. Jak na to? Je to jednoduché, pokud počítáte s tím, že objem nevařené rýže se její tepelnou úpravou zvětší dvakrát.
Dušená rýže
Do dostatečně velkého kastrolu přidejte bezvadně propranou rýži, zalijte ji studenou vodou. Na hrnek rýže přidejte jeden a půl hrnku vody. Uveďte do varu, přikryjte pokličkou a duste na mírném ohni asi 20 minut.
Vařená rýže
Tenhle způsob úpravy patří ke klasice. Dobře propranou rýži vařte ve větším množství vody, podobně jako těstoviny, zhruba 10 až 13 minut.
Rýže na páře
Rýže na páře má svůj nevšední půvab, pokud máte doma potřebné vybavení. Nejlépe kotlík či hrnec s bambusovými síty, která se umísťují nad hladinu vroucí vody. Ve vzniklém páře vaříme rýži 20 až 25 minut. Poté ji rozprostřete na čistý lněný ubrousek a nechte vychladnout. Takto připravenou rýži použijte k přípravě rýžových pokrmů.
Bylinková rýže
Na lžíci másla a lžíci olivového oleje zpěňte dvě středně velké jemně pokrájené cibule, tři, na tenké plátky pokrájené, stroužky česneku, Přidejte na plátky pokrájené žampiony nebo čerstvé hříbky, krátce orestujte. Přidejte uvařenou rýži, čerstvé pokrájené bylinky (petrželku, mladou kopřivu, bazalku, tymián – vše po lžíci), zalijte třemi hrnky drůbežího vývaru (v nouzi i kostka je dobrá), zamíchejte a duste pod pokličkou do změknutí hub. Dosolte a opepřete.
Pražená rýže s kuřetem
Rozšlehejte 4 vejce ochucená solí a špetkou mletého bílého pepře, osmažte je na lžíci sádla, přidejte na kostičky pokrájenou kapii, na nudličky nakrájené vařené kuřecí maso, prohřejte a podávejte.
Kari rýže
Kari rýže je levná, přesto báječná. Dvě hrubě pokrájené středně velké cibule zpěňte na třech lžících sádla nebo oleje, přidejte dva hrnky vařené rýže, půl hrnku zeleného hrášku, tři lžičky kvalitního kari koření, osolte a promíchejte. Podávejte buď samostatně, nebo jako přílohu k vařenému kuřecímu masu.
Medová rýže
Co říkáte takové medové rýži s chilli papričkami? V kastrolu rozpusťte dvě lžíce másla, přidejte dva hrnky vařené rýže, lehce osolte, promíchejte, špetka skořice neuškodí, vmíchejte čtyři lžíce medu, a pokrájené čerstvé ovoce (jablka, jahody i jiné). V této podobě mohou pokrm jíst i děti. Dospělým doporučujeme každou porci ozdobit jemně pokrájenou chilli papričkou. Kdo nezkusil, neuvěří!
(jan)