Mluvčí Kremlu: Rusko vítá připravenost Scholze jednat s Putinem

Rusko přivítalo slova německého kancléře Olafa Scholze o tom, že je připraven jednat s prezidentem Vladimirem Putinem o řešení situace na Ukrajině. Pro agenturu TASS to dnes uvedl mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov.

»Slyšíme slova přicházející z Berlína – Scholzova slova o jeho připravenosti k dialogu. To jsou důležitá slova, protože Německo bylo donedávna jednou ze zemí kolektivního Západu, které zcela vylučovaly jakékoliv kontakty s Putinem. Řekli jsme, že tento postoj byl není konstruktivní,« zdůraznil Peskov s dodatkem, že Scholzova současná připravenost k dialogu je »něco, co můžeme uvítat«.

Zdůraznil, že Putin byl a zůstává otevřený dialogu o urovnání na Ukrajině. Kreml přitom od Německa ani jiných západních zemí zatím neobdržel žádné reálné návrhy na organizaci kontaktů s ruským prezidentem, řekl Peskov. »Zda jsou tato prohlášení podpořena skutečnou připraveností, zda budou následovat nějaké iniciativy – čas ukáže,« podotkl.

Rusko považuje zajištění své bezpečnosti za klíčovou podmínku pro řešení ukrajinské krize. »Hlavní pro nás je vyřešit naše bezpečnostní zájmy. Ve skutečnosti to bylo navrženo a zamítnuto před zahájením speciální vojenské operace,« řekl Peskov.

(pk)

Související články

1 KOMENTÁŘ

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy