Čína slaví Národní den s radostí a optimismem

Na náměstí Nebeského klidu v Pekingu se v úterý ráno sešlo přibližně 120 000 lidí, kteří se odvážně vydali do sychravého podzimního vzduchu, aby se stali svědky slavnostního vztyčení státní vlajky u příležitosti 75. výročí založení Čínské lidové republiky.

Dav plný hrdosti a vzrušení obdivně sledoval, jak vlajka stoupá. Na veřejném prostranství stál 18 metrů vysoký květinový koš, ústřední prvek nově instalovaných květinových expozic, který umocňoval slavnostní atmosféru.

»Když jsem stál na náměstí Nebeského klidu a díval se na jasně červenou státní vlajku, cítil jsem se hluboce poctěn,« řekl Jao Čcheng-ming, student z Pekingské lesnické univerzity poté, co se zúčastnil slavnostního ceremoniálu.

»Náš život se zlepšuje a sledování ceremoniálu vztyčení vlajky mě naplnilo vzrušením,« řekl sedmdesátiletý I Caj-čchüan, který spolu se svou ženou v pondělí přijel ze středočínské provincie Chu-pej do Pekingu a o půlnoci dorazil na náměstí Nebeského klidu, aby si zajistil místo.

Po celé zemi se Národní den slaví různými aktivitami, od slavnostních akcí a návštěv výstav až po cestování.

Ve východočínské provincii Če-ťiang uchvacují zvlněné zelené vody a malebné hory u vesnice Jang-lou v okrese Chu-čou návštěvníky z celé země.

Po úterní procházce po 500 metrů dlouhém rákosovém chodníku v Jang-lou napsal na sociální sítě Jang Tung-tung, turista ze Šanghaje: »Scenérie kolem jezera Tchaj-chu je jako malovaná, naprosto fotogenická a rozhodně stojí za výlet!«

»Dojem návštěvníků je výsledkem důsledného zaměření města Chu-čou na ekologickou ochranu po více než deset let,« uvedl Pchan Ming, ředitel úřadu pro ekologické životní prostředí v Chu-čou.

»Jezero Tchaj-chu je dnes ve srovnání s dobou před 20 lety zcela jiné. Tehdy se odpad z domácností a splašky vypouštěly přímo do jezera a po celý rok zde nebyli téměř žádní turisté,« řekl Šen Po-sing, místní obyvatel.

Letošní »zlatý týden« státního svátku trvá od 1. do 7. října. Zatímco mnozí v Číně si užívají týden cestování a volného času, jiní pilně pracují na zajištění bezproblémového průběhu pro cestující.

Wang Paj-chuej, vlaková průvodčí, patří mezi ty, kteří se věnují svým povinnostem. Když v 8.40 ráno přijížděl vlak G3486 na severní nádraží v Šen-jangu v severovýchodní čínské provincii Liao-ning, efektivně vedla cestující, aby spořádaně nastoupili.

Po odjezdu vlaku pečlivě zkontrolovala vagóny a ujistila se, že jsou všechna zavazadla řádně uložena.

»Každý si přeje strávit svátky se svou rodinou, ale naše povinnost vyžaduje, abychom odložili osobní život pro vyšší dobro. Je to svým způsobem pocit ‚šťastné samoty‘,« řekla Wang.

Podle China State Railway Group Co., Ltd. se v Číně během desetidenní cestovní horečky, která trvá od 29. září do 8. října, očekává 175 milionů cest po železnici.

(Xinhua)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy