Ministerstvo obrany chyby nenapravilo, nová děla nebude kde skladovat

Kontroloři Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) nejsou spokojeni s tím, jak se ministerstvo obrany vypořádalo s odstraňováním nedostatků zjištěných při dřívějších kontrolách. Zjistili, že z 11 vybraných opatření nebyla čtyři splněna vůbec a další dvě jen částečně. NKÚ to uvedl v dnes zveřejněné zprávě.

Ministerstvo podle kontrolorů dosud nezavedlo systém objednání a distribuce výstroje, který by zjednodušil a urychlil její výdej pro všechny příslušníky armády a také nenakoupilo dostatečnou zásobu některých druhů výstroje. Dále neplnilo stanovenou provozuschopnost tanků a nezajistilo přiměřenou zásobu náhradních dílů pro jejich opravy. »Obnova a modernizace vojenských areálů neprobíhá podle plánů a hrozí, že ministerstvo obrany nestihne vybudovat zázemí pro nakupovanou vojenskou techniku,« konstatoval NKÚ. Podle kontrolorů má nedostatečné plnění daných opatření negativní vliv na účelnost, hospodárnost a efektivnost vynakládání peněžních prostředků. Nedostatky a rizika zjistil úřad i v oblastech, ve kterých opatření splněna byla.

V případě výstroje armády ministerstvo podle NKÚ dosud nezavedlo systém objednání a distribuce výstroje, který by zjednodušil a urychlil její výdej pro armádu. Nenakoupilo ani dostatečnou zásobu některých druhů výstroje. »Ačkoli ministerstvo obrany rozpočet na pořízení výstroje postupně zvyšovalo, zásoby výstroje odpovídající zvýšené částce nenakoupilo. Nevyužito zůstalo téměř 1,4 miliardy korun,« konstatoval kontrolní úřad. Kontroloři například zjistili, že ministerstvu letos v březnu chybělo 19 procent výstroje, jako jsou letní boty, reflexní bundy, nehořlavé zimní kombinézy či zásahové vesty.

Neúčelně vynaložené finance

Ministerstvo nesplnilo ani další opatření, které předpokládalo spuštění systému elektronického objednávání výstroje v roce 2022. Na něj měl navázat projekt zásilkové služby výstroje. Resort sice vytvořil objednávkový systém, avšak ten bude až do března 2025 ve zkušebním provozu. Přístupové údaje pro přihlášení do systému mělo letos v dubnu 58 % příslušníků Armády ČR. »Cíl, aby objednávkový systém využívali všichni příslušníci armády a aby byl výdej výstroje jednodušší a rychlejší, nebyl v době ukončení kontroly splněn. Jelikož ministerstvo obrany současně odložilo navazující projekt zásilkové služby, vyhodnotil NKÚ peněžní prostředky použité na vybudování elektronického objednávání jako neúčelně vynaložené,« konstatoval NKÚ.

Zjistil také, že obnova a modernizace jedenácti prioritně vybraných vojenských areálů nejde podle časového ani finančního plánu. »Ministerstvo obrany do první etapy modernizace a obnovy areálů investovalo zatím přibližně dvě miliardy korun, což je pouze 14,5 procenta z plánovaných 14 miliard korun,« uvedl NKÚ. Investiční akce se posouvají v čase, což podle kontrolorů nejspíše povede k dalšímu zhoršování stavu nemovitostí, a tedy nehospodárným dodatečným výdajům.

Chybí garáže pro nakupovaná děla

Významné riziko NKÚ spatřuje v tom, že resort nestihne vybudovat garáže a související technologie pro nakupovaná děla. »Ačkoliv první kusy děl mají být dodány již v roce 2026, v areálu určeném k jejich dislokaci neprobíhala v době ukončení kontroly modernizace ani související výstavba,« uvedl.

Resort obrany podle NKÚ neplnil stanovenou provozuschopnost tanků a nezajistil přiměřenou zásobu náhradních dílů pro jejich opravy. Nynější kontrola ukázala, že ministerstvo sice mírně posílilo vlastní opravárenské kapacity, zásadní projekty však neuskutečnilo. »Výstavbu multifunkční haly v Jaroměři, která má sloužit ke komplexním opravám zavedené i nově zaváděné vojenské techniky, posunulo o sedm let až na rok 2032,« zdůraznil NKÚ.

Ministerstvo obrany v reakci uvedlo, že napravit některé nedostatky nebylo objektivně možné kvůli následkům pandemie covidu i zhoršené bezpečnostní situaci v Evropě, kvůli níž muselo přehodnotit některé původní plány. »Zároveň je zpráva NKÚ potvrzením dlouhodobého podfinancování Armády ČR, kdy není možné letité přehlížení financování obrany napravit během krátké doby,« uvedl resort.

Kontrola se zaměřila na léta 2019 až 2023, kdy resort řídil nejprve Lubomír Metnar (za ANO) a od prosince 2021 současná ministryně Jana Černochová (ODS).

(jad)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy