Situace se uklidňuje, jsou však první tři oběti na životech. Volby se konat budou!

AKTUALIZOVÁNO

Také Česká republika bohužel hlásí první oběti na životech. Stejně jako v sousedních zemích si vzaly povodně i to nejcennější. Na Bruntálsku našli v neděli mrtvou ženu v říčce Krasovce v Krasově a další dva životy vyhasly v Krnově. Informoval o tom hejtman Moravskoslezského kraje Josef Bělica (ANO).

»Mrtvola jednoho muže byla nalezena v bytě, který byl zcela zatopen, v momentě, kdy opadla voda. Druhý byl nalezen v místním potoce,« uvedl policejní ředitel Tomáš Kužel s dodatkem, že dvě osoby jsou stále pohřešovány.

Policisté také informovali, jak to vypadá, když lidé neuposlechnou jejich příkazů, rad a doporučení. »Jak může v praxi dopadnout ignorování policejní pásky se zákazem vstupu si včera v podvečer otestoval šestačtyřicetiletý muž v Brněnských Obřanech. Ze Svitavy jej zachraňovali strážníci s hasiči, řekou se brodili i policisté. Těm v sanitce uvedl, že chtěl jít za kamarádem na chatu. Svým chováním ohrozil nejen život svůj a zachránců, ale zbytečně zaměstnal složky IZS. Počítat musí s tučnou pokutou,« uvedla například Policie ČR na svém Facebooku.

Dodala, že muži zákona zůstávají i v místech, kde divoká voda pomalu opadává, protože již dochází k pokusům o rabování. Obydlí jsou totiž stále bez svých obyvatel.

Situace v České republice se nicméně pomalu uklidňuje. I tak se však objevují problémová místa. Voda dnes zlobila například na Kutnohorsku. V Záboří nad Labem, jež leží na soutoku Labe s Doubravou, dnes odpoledne kvůli stoupající hladině Labe došlo k evakuaci lidi z několika domů.

Velká voda znovu dorazila i do obce Zátor na Bruntálsku, který mají pamětníci v hlavě jako jeden ze symbolů ničivých záplav z roku 1997, společně s tím hlavním, jímž byly Troubky na Přerovsku.

Mimořádnou evakuaci zažila dnes Ostrava-Přívoz, kde hasiči zachránili stovky lidí kvůli vodě, která se do oblasti dostala kvůli trhlinám v hrázi na pravém břehu řeky Odry. Poškození hráze a zaplavení přilehlých území byl hlavním bodem jednání krizového štábu města Ostravy. Na místo postupně dorazily vrtulníky, pomáhal i jeřáb. Trhliny, s nimiž se absolutně nepočítalo, jsou postupně utěsňovány. Přesto hrozí další evakuace.

»Hladiny většiny horních a středních úseků zasažených toků jsou po kulminaci a již klesají. 50L průtok stále ještě platí na Opavě v profilu Děhylov, kde bude dnes v podvečer podkročen (tedy již poklesne pod tuto hranici). V důsledku dotoku mírně stoupá tok Dyje pod Znojmem, střední a dolní Labe od Němčic. Totéž platí i pro dolní tok Jizery. Mírně stoupá také hladina Sázavy, kde byl v Nespekách v 9 h překročen 3. SPA. Slabě klesá i hladina Novohradky, která již klesla pod úroveň 50L průtoku. V důsledku srážek se v pondělí dopoledne zvedaly hladiny na Nežárce na Nové řece a na středním a dolním úseku Lužnice. Horské toky na Šumavě a v Novohradských horách zastavily pokles a začínají se mírně zvedat. 3. SPA je stále překročen na celém úseku Malše, na horní Lužnici a na Blanici pod VD Husinec. V povodí Berounky stoupají ještě přítoky Berounky (Radbuza, Úhlava, Úslava, Klabava),« uvedl odpoledne na svém Facebooku Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

»Od zítřka budou postupně na většině území srážky ustávat, ale stále je čekáme na Šumavě a v Novohradských horách, kde bude déšť ustávat až ve středu. Situaci v Jihočeském kraji pečlivě sledujeme a děláme všechno proto, abychom ji zvládli. Kritická situace je také v Ostravě z důvodu protržení hráze na soutoku Odry a Opavy. Ústřední povodňová komise proto vyzvala povodňové orgány a složky integrovaného záchranného systému, aby napnuly maximální úsilí pro ochranu lidí a majetku. V povodí Odry voda dnes o půlnoci kulminovala, díky tomu v Moravskoslezském kraji už řeky klesají, někde mohou ještě stagnovat, ale voda už tady stoupat nebude,« řekl ministr životního prostředí a předseda Ústřední povodňové komise Petr Hladík (KDU-ČSL).

V některých místech tak bude moci pomalu začít odklízecí a obnovovací práce po povodních, při kterých je nutné dbát na hygienu. »Proto prosím všechny, kteří se vracejí do svých zaplavených domů, aby dodržovali hygienická pravidla, dbali na bezpečnost potravin a vody, zejména nepoužívali vodu ze zaplavených studní. Zároveň bych chtěl připomenout starostům, aby nakládali se vzniklými odpady v rámci likvidačních prací podle manuálu MŽP. Připravujeme pomoc všem zasaženým, aby co nejdříve fungovala základní infrastruktura, dodávky vody, elektřiny nebo dostupnost po silnicích. Připravujeme také finanční pomoc ze strany státu, která bude velmi rychlá a zaměřená na konkrétní oblasti,« doplnil ministr Hladík.

Nejproblematičtější situace je nyní v jižních Čechách, na Lužnici, Malši a Blanici, kde dojde k opětovným vzestupům. Voda se ale zadržuje ve vodním díle Husinec, během zítřejšího dne dojde zase k přelivům. Složitá zůstává situace především na přítoku Nežárky do Veselí nad Lužnicí a dále na Lužnici po soutoku obou řek. Kulminace se očekává až ve večerních hodinách, evakuační pohotovost zůstává zachovaná mimo Veselí nad Lužnicí i v OPR Soběslav a Tábor. »V této oblasti navíc poměrně intenzivně prší a předpověď deště platí po celý den. Proto se s vedením Povodí soustřeďujeme aktuálně především na tuto oblast, budeme zpřesňovat odhady průtoků a kulminace,« uvedl ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL).

Vláda zároveň po mimořádném zasedání rozhodla, že ani po živelném neštěstí neodloží krajské a senátní volby plánované na pátek a sobotu. »Je to rozhodnutí vlády. Neumím si představit v některých částech, jak se to povede zabezpečit. Ale beru to na vědomí, vláda si to bere plně na zodpovědnost. Bylo to důležité rozhodnutí, na které občané čekali. Ale čekala jsem, že se promluví i o nějakých programech pro postižené občany. V tom jsem velmi zklamaná,« zhodnotila dnešní jednání vlády Alena Schillerová, předsedkyně poslaneckého klubu hnutí ANO.

(pk)

FOTO – iportaL24.cz a Facebook ČHMÚ

Související články

1 KOMENTÁŘ

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy