Interaktivní hra s opičím králem získává obrovskou popularitu

Opičí král neboli Sun Wukong, jedna z nejikoničtějších postav světové fantastiky, ožívá pro fanoušky toto úterý vydáním čínské videohry Black Myth: Wukong.

Sü Č’, herní nadšenec ze severočínské provincie Šan-si, vyjádřil své nadšení a řekl, že si vzal den volna, jen aby se mohl plně ponořit do světa Wukonga. »Na takovou hru jsem čekal od chvíle, kdy jsem jako dítě poprvé četl Cestu na západ.«

Žádná videohra dosud nevyvolala mezi čínskou mládeží takové nadšení. Domácí tříáčkový titul, který za pouhý měsíc nasbíral rekordních 1,2 milionu předobjednávek, je založen na Sun Wukongovi, ikonické postavě z Cesty na západ – jednoho ze čtyř velkých čínských klasických románů, který byl v průběhu let často adaptován do televizních seriálů, filmů a her.

Hry kategorie Triple-A jsou obvykle definovány jako vysoce nákladné, vysoce kvalitní samostatné tituly, přičemž tomuto trhu v současné době dominují japonské, americké a francouzské společnosti.

Miliony čínských herních nadšenců sdílejí stejné nadšení. Když bylo 20. srpna 2020 na Bilibili, přední čínské videoplatformě, zveřejněno první video ke hře Black Myth: Wukong, nasbíralo během 24 hodin více než 10 milionů zhlédnutí.

Fanoušci se radovali, že poprvé vidí dobře zpracovanou hru virtuálně bohatou na čínskou architekturu a sochy.

Čína je největším herním trhem na světě, jehož tržby v roce 2023 přesáhnou 300 miliard čínských jüanů (asi 42 miliard amerických dolarů).

Aby mohla herní společnost Game Science vytvořit skutečně strhující hru světové úrovně, strávila roky pořizováním záběrů z historických a kulturních památek po celé Číně. Pomocí technologie skenování reálného světa nahrála digitální modely starověkých budov, soch a sousoší do Unreal Engine 5, nástroje pro tvorbu 3D v reálném čase, a položila tak základ pro mimořádně realistický zážitek.

Dnes se tyto populární památky staly povinnými návštěvními místy mladých Číňanů. V Šan-si, které se pyšní největší koncentrací historických staveb v Číně, se mladí návštěvníci hrnou do chrámu Jü-chuang ve městě Ťin-čcheng. Podle Tchien Tchung-tchunga, zaměstnance chrámu, dosáhl turistický ruch rekordní úrovně, přičemž asi 40 % návštěvníků přichází kvůli hře.

»Netušil jsem, že v Číně máme tak realistické barevné sochy. Po jejich zhlédnutí jsem byl opravdu ohromen,« řekl Pchan Čching-čching ze Šanghaje.

Podle Jang Čchi, hlavního uměleckého ředitele Game Science, se původně pokoušeli vytvořit originální budovy a sochy, ale zjistili, že již existující tradiční prvky jsou neuvěřitelně podmanivé. »Zaměřili jsme se tedy na co nejpřesnější reprodukci krásy těchto pokladů ve hře.«

Spojení tradiční kultury s interaktivním herním zážitkem spíše přiláká mladé lidi na domácím i mezinárodním poli a povzbudí je k poznávání a zamilování si čínské kultury, uvedl Chan Siao, přednášející na Univerzitě mezinárodního obchodu a ekonomie v Pekingu.

Poznamenal, že si hru zakoupili i příležitostní hráči v jeho okolí, včetně těch, kteří pracují v kulturní a vzdělávací oblasti. »Jejich zájem nespočívá jen v samotném boji, ale také v tom, jak hra slouží jako neotřelé médium k poznávání čínské kultury a navazování kontaktů s mladým publikem.«

Někteří fanoušci, inspirováni bohatými kulturními prvky hry na internetu, dokonce začali hrát hudební motiv hry na tradiční nástroje.

Nejen domácí hráči, ale i zahraniční herní nadšenci ochotně zveřejňují videa související se Sun Wukongem, aby prozkoumali základní kulturu.

»Skvělé hry umožňují hráčům po celém světě vyměňovat si zkušenosti a sdílet radost,« řekl Feng Ťi, producent hry a spoluzakladatel společnosti Game Science, a poznamenal, že je rád, že dostává zpětnou vazbu od hráčů hry z celého světa.

Dodal, že celosvětová pozornost a chvála předčila jeho původní očekávání a dále motivovala jeho tým k vývoji dalších podobných produktů.

»Plánujeme v budoucnu pokračovat ve vydávání her ze série Black Myth a umožnit tak více lidem vychutnat si úžasnou a hlubokou tradiční kulturu,« řekl Feng.

(Xinhua)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy