Země BRI jsou chytřejší díky čínské vynalézavosti v oblasti umělé inteligence

Na rozlehlých pšeničných polích v provincii Paňdžáb používají technicky zdatní zemědělci své chytré telefony k přesnému hnojení, zatímco nad hlavami jim létají drony, které monitorují zemědělskou půdu. Tento přístup k zemědělství s využitím umělé inteligence usnadňuje řešení vyvinuté ve společné laboratoři Číny a Pákistánu.

Tento scénář je příkladem typických příkladů posílení umělé inteligence představených na právě probíhající Světové konferenci o umělé inteligenci (WAIC). Třídenní konference v Šanghaji zdůrazňuje význam podpory komplexního přístupu k budování kapacit v oblasti umělé inteligence.

Čína se v posledních letech snaží zajistit, aby přínosy této transformační technologie byly přístupné všem národům, z čehož významně těží partnerské země Iniciativy pásma a stezky (BRI).

Muhammad Malik, pákistánský zemědělec, měl zpočátku výhrady k zavádění umělé inteligence v zemědělství kvůli obavám z její složitosti. Čínský tým tyto obavy vyřešil vypracováním uživatelsky přívětivé příručky v místním dialektu a poskytnutím intuitivních vizuálních materiálů.

Kromě toho byla skupina pákistánských studentů pozvána do institutu umělé inteligence, který se nachází v jihočínském městě Kanton, kde budou vyškoleni, aby si osvojili základy umělé inteligence.

»Pákistán naléhavě potřebuje přijmout pokročilé zemědělské postupy založené na technologiích. Tento projekt představuje slibnou příležitost,« citoval Sultan Habibullah Khan ze Zemědělské univerzity ve Fajsalábádu z knihy s ukázkami konkrétních příkladů.

Od doby, kdy Čína začala prosazovat digitální BRI, hraje technologie umělé inteligence stále větší roli při překonávání digitální propasti mezi zeměmi BRI.

SenseTime, významný čínský vývojář softwaru umělé inteligence, spolupracoval se saúdskou firmou Tahakom na otevření prvního superpočítačového centra umělé inteligence v království v roce 2023. Toto centrum, které se může pochlubit ohromným výpočetním výkonem přes 5000 teraflopů, má zásadní význam při prosazování vize Rijádu stát se chytrým městem.

Podle manažera společnosti Tahakom je toto zařízení silným katalyzátorem pro výchovu talentů v oblasti inovací umělé inteligence v Saúdské Arábii.

V případové studii WAIC si jemenský běžec Al-Yaari během mistrovství světa v atletice v Budapešti získal mnoho nových přátel díky překladatelskému zařízení iFlytek poháněnému umělou inteligencí. Tento nástroj vyvinutý čínskou společností zabývající se umělou inteligencí umožňuje v reálném čase překládat text a hlas v 60 jazycích. “Jeho překlad mezi maďarštinou a arabštinou je velmi přesný,” řekl Al-Yaari.

Společnost VOYATZOGLOU, přední řecký integrátor automatizace skladování, navázala spolupráci s čínským poskytovatelem řešení pro skladování s umělou inteligencí Megvii a vyvinula pokročilý robotický systém s umělou inteligencí. Letos získali prvního klienta — rumunskou jateční společnost Doly Com.

Inteligentní sklad, na který dohlížejí špičkoví paletoví roboti pracující ve čtyřech směrech, dosáhl pozoruhodného zvýšení hustoty skladování, resp. více než trojnásobku předchozí kapacity. Navíc zbavil zaměstnance náročné práce v extrémních mrazivých podmínkách.

Budování kapacit umělé inteligence zasahuje i do špičkového vědeckého výzkumu. Teleskop MeerKAT v Jihoafrické republice slouží jako předchůdce soustavy Square Kilometer Array (SKA), která se po dokončení stane největší soustavou radioteleskopů na světě.

Výzkumníci z univerzity v Kantonu a laboratoře Pengcheng vyvíjejí řešení pro zpracování rozsáhlých souborů dat generovaných teleskopem MeerKAT téměř v reálném čase. Jejich cílem je využít čínské odborné znalosti v oblasti umělé inteligence k řešení budoucích problémů v rámci projektu SKA.

V prohlášení zveřejněném na konferenci WAIC Čína přislíbila, že bude podporovat výměnu a spolupráci v oblasti globálních výzkumných zdrojů umělé inteligence, zřídí platformy pro spolupráci s cílem usnadnit přenos technologií a jejich komercializaci a podpoří spravedlivé rozdělení infrastruktury umělé inteligence.

Cílem konference WAIC 2024 s tématem »Využití umělé inteligence pro společné dobro« je prozkoumat odpovědný a komplexní rozvoj technologií umělé inteligence.

Organizace OSN pro průmyslový rozvoj na konferenci zahájila činnost centra excelence Global Industry AI Alliance, které má zmenšit digitální propast mezi národy a podpořit sdílení konceptů a zkušeností, a tím podpořit globální spolupráci v oblasti umělé inteligence.

(Xinhua)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy