Čína je připravena rozvíjet nákladní vlakovou dopravu mezi Čínou a Evropou a zeměmi podél tras

Čína je ochotna spolupracovat se zeměmi podél tras čínsko-evropského železničního expresu na urychlení kvalitního rozvoje služeb čínsko-evropských nákladních vlaků, uvedl ve středu mluvčí ministerstva zahraničí Lin Ťien.

Lin to uvedl na pravidelném tiskovém brífinku, když byl požádán, aby okomentoval rekordní měsíční objem přepravy v květnu v rámci čínsko-evropských nákladních vlakových služeb.

Lin uvedl, že čínsko-evropský železniční expres si letos vedl pozoruhodně dobře a že zejména v květnu uskutečnil 1724 jízd a přepravil 186 000 TEU (standardních kontejnerů) zboží, což je meziroční nárůst o 14 %, resp. 13 %, a dosáhl tak nového měsíčního maxima.

Do konce minulého měsíce počet jízd nákladních vlaků Čína-Evropa přesáhl 90 000 a celkem přepravily náklad v hodnotě více než 380 miliard amerických dolarů. Minulý týden zahájily čínsko-evropské nákladní vlakové linky pravidelné jízdy, které vyjíždějí z Čchung-čchingu a I-wu, čímž se podle mluvčího zkrátila doba cesty z Číny do Německa na přibližně 13 dní.

»Tyto nákladní vlaky přepravují nejen náklad, ale také naději. Spojují Čínu a Evropu a ukazují světu nejen rychlost a vitalitu spolupráce v rámci Pásma a stezky, ale také dynamiku a otevřenost čínské ekonomiky,« uvedl Lin.

Oddělení OSN pro hospodářské a sociální věci, Mezinárodní měnový fond, Světová banka a Asijská rozvojová banka, a další mezinárodní instituce, v nedávných zprávách revidovaly svou prognózu tempa hospodářského růstu Číny, řekl Lin tisku.

Lin uvedl, že celkový čínský dovoz a vývoz zboží vzrostl meziročně o 8,6 procenta, o 0,6 procentního bodu více než v květnu. V prvních pěti měsících letošního roku dosáhl akumulovaný dovoz a vývoz v Číně rekordní výše ve srovnání se stejnými obdobími předchozích let.

»Jsme připraveni spolupracovat se zeměmi na trasách čínsko-evropského železničního expresu s cílem urychlit vysoce kvalitní rozvoj služeb nákladních vlaků Čína-Evropa, zajistit, aby globální průmyslové a dodavatelské řetězce zůstaly stabilní, pomoci světové ekonomice růst a přinášet lidem v těchto zemích více výhod,« řekl Lin.

(Xinhua)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy