Za výbuchy na Nord Streamu stojí USA, tvrdí americký ekonom

Za výbuchy plynovodu Nord Stream stojí USA, prohlásil americký ekonom a analytik veřejné politiky Jeffrey Sachs, který je profesorem na Kolumbijské univerzitě.

»USA vyhodily Nord Stream do povětří, jak to slíbily pravděpodobně při desítkách příležitostí. Ale při poslední z těchto příležitostí řekl americký prezident Joe Biden – myslím, že to bylo 7. února 2020, – možná mám trochu špatné datum, ale v prohlášení pro tisk řekl, že pokud Rusové napadnou Ukrajinu, Nord Stream skončí. A reportér, který mu tu otázku položil – myslím, že z Německa -, řekl: ‚Pane prezidente, jak to můžete říct? Jak jste to mohl udělat?‘ A on se podíval a velmi vážně řekl: ‚Věřte mi, máme své způsoby‘,« řekl Sachs v rozhovoru s novinářem Tuckerem Carlsonem.

Společnost Nord Stream AG 27. září 2022 oznámila, že tři vlákna plynovodů Nord Stream 1 a 2 na moři utrpěla bezprecedentní škody. Švédští seismologové zaznamenali 26. září dva výbuchy podél plynovodů Nord Stream. Ruská generální prokuratura zahájila v souvislosti s poškozením plynovodů vyšetřování činu mezinárodního terorismu. Americký investigativní novinář Seymour Hersh později zveřejnil článek, v němž tvrdil, že potápěči amerického námořnictva s pomocí norských specialistů nastražili v červnu 2022 pod plynovody Nord Stream 1 a 2 výbušná zařízení. Deník New York Times zase s odvoláním na americké úředníky uvedl, že sabotáž na plynovodech mohla spáchat jistá »proukrajinská« skupina.

(cik, TASS)

Související články

1 KOMENTÁŘ

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy