Čína vytvoří více příležitostí pro mladé uchazeče o zaměstnání

S modernizací průmyslu, která vytváří nové příležitosti, a posílenou politickou podporou na podporu zaměstnanosti zvyšuje Čína úsilí na straně nabídky i poptávky, aby pomohla mladým lidem získat práci.

Podle Ministerstva lidských zdrojů a sociálního zabezpečení (MHRSS) se v Číně v roce 2024 očekává více než 11,7 milionu absolventů vysokých škol a počet mladých uchazečů o zaměstnání stále roste.

»Současná situace v oblasti zaměstnanosti v Číně se zlepšuje s tím, jak ekonomika nabírá na obrátkách. Navzdory problémům pozitivní faktory, jako je hospodářský růst a politická podpora, nadále přispívají k posílení trhu práce,« uvedl Mo Žung, prezident Čínské akademie práce a sociálního zabezpečení.

Nové příležitosti

Pokrok v technologických inovacích a modernizaci průmyslu v Číně je katalyzátorem rozmachu pracovních příležitostí a stále více mladých lidí sleduje příležitosti v oblasti špičkových technologií a v nově vznikajících odvětvích, jako je umělá inteligence, zpracování velkých objemů dat a inteligentní výroba.

V jedné výrobní společnosti v jihozápadní Číně, v obci Čchung-čching, vznikly po přechodu společnosti na chytrou výrobu stovky nových pracovních míst, například manažer dodavatelského řetězce a konstruktér přesného lisování. Podle jejího manažera nyní společnost potřebuje talenty s vyšším vzděláním a dovednostmi.

»Modernizace průmyslu mění strukturu talentů v podnicích a absolventi vysokých škol se mohou těmto změnám snáze přizpůsobit, protože dobře ovládají internet a jsou všestrannější,« uvedl Li Čchiang, výkonný viceprezident platformy pro lidské zdroje Zhaopin.com.

V letošním roce je na programu jednání rozvoj nových kvalitních výrobních sil, Čína zdvojnásobuje své úsilí o to, aby tradiční průmyslová odvětví byla sofistikovanější, inteligentnější a šetrnější k životnímu prostředí, podporuje rozvíjející se odvětví a odvětví orientovaná na budoucnost a otevírá nové oblasti, jako jsou kvantové technologie a přírodní vědy.

Podle ministra MHRSS Wanga Siao-pchinga země posílí podporu hlavních hnacích sil zaměstnanosti, jako jsou soukromé, malé a střední podniky, a podpoří rozvoj digitálních technologií, péče o seniory a ekologických odvětví, aby hrály větší roli při vytváření pracovních míst.

»Vznikne mnoho nových pracovních míst a profesí, které mladým lidem poskytnou nové možnosti kariéry a nový prostor pro rozvoj,« uvedl Wang Ťin-sung, děkan Vysoké školy technologické v Tchien-ťinu.

Zesílená podpora

S tím, jak Čína přechází od tradičních k novým hnacím silám růstu, roste poptávka po talentech. Zároveň je však patrný rozdíl mezi požadavky podniků a strukturou znalostí a technických dovedností uchazečů o zaměstnání.

Aby se mladí uchazeči o zaměstnání mohli lépe přizpůsobit poptávce trhu, zdůraznila letošní zpráva o práci vlády zlepšení kvality vzdělávání a odborné přípravy.

Wu Te, prezident zemědělské univerzity v S’-čchuanu, uvedl, že univerzita od roku 2020 ruší nebo optimalizuje obory s nízkou mírou zaměstnanosti a klade větší důraz na praktickou výuku.

»Naši studenti jsou nyní přizpůsobivější a mají širší možnosti volby povolání, přičemž podíl absolventů, kteří pokračují ve vysokoškolském vzdělávání, zaměstnávají se nebo zakládají podniky, se zvýšil z 87,2 % v roce 2020 na 90,5 % v roce 2023,« uvedl Wu.

Aby Čína uspokojila prudce rostoucí poptávku trhu po kvalifikovaných odbornících, poskytla v roce 2023 státem dotované odborné vzdělávání 18 milionům osob, přičemž se zaměřila zejména na klíčová odvětví, jako je pokročilá výroba a moderní služby, uvádí MHRSS.

Země letos vyčlenila 66,7 miliardy jüanů (asi 9,39 miliardy amerických dolarů) na dotace na zaměstnanost, přičemž se zaměřila zejména na zaměstnanost a podnikání absolventů vysokých škol, migrujících pracovníků na venkově a dalších klíčových skupin obyvatelstva.

»Politická podpora přináší mladým lidem, jako jsem já, značné výhody,« řekl Tchang Ťin-tchao, postgraduální student z Guangdong Ocean University.

Tang po loňském ukončení školy těžko hledal práci, ale díky veletrhům pracovních příležitostí pořádaným vládou a komunitním doporučením byl nedávno přijat do společnosti zabývající se novými energetickými technologiemi.

Země slíbila, že bude i nadále posilovat opatření na podporu zaměstnanosti mladých lidí, rozšiřovat tržně orientované cesty a poskytovat lepší poradenství v oblasti zaměstnanosti a podnikání.

(Xinhua)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy