Srbsko navzdory tlaku Západu nadále odmítá protiruské sankce

Srbský prezident Aleksandar Vučić hodlá i přes kolosální tlak Západu zachovat nezávislou politiku odmítání protiruských sankcí. Uvedl to v rozhovoru pro agenturu TASS.

»Když začal konflikt na Ukrajině, řekl jsem, že nevím, jak se budou události vyvíjet. A pak jsme přijali rozhodnutí odsoudit konflikt na státní úrovni, stejně jako všichni ostatní, ale řekli jsme, že naším stanoviskem je sankce proti Rusku neuvalovat. Řekl jsem to už tehdy, protože z vlastní zkušenosti víme, jaké to je, když jsou proti nám uvalovány sankce. Máme přátelský národ a bylo by to vůči ruskému lidu nefér,« upozornil Vučić.

»Ale řekl jsem Srbům, že to nemohu zaručit, protože nevím, jak bude celý ten tlak vypadat v budoucnu. Nebyl jsem ochoten hrát si den nebo dva na hrdinu a pak své rozhodnutí změnit. Ale to, že říkám ‚nevím‘, a když říkám ‚nevím‘ – moje slovo stojí víc než něčí pevný slib,« poznamenala hlava státu.

»Uplynuly dva roky. Srbsko je jedinou evropskou zemí, která neuvaluje žádné sankce. Máte mnoho přátel ve všech evropských zemích a všechny z nich sankce proti Rusku zavedly. Někteří by řekli, že je uvalil ústřední orgán a že jsou proti nim; někteří by řekli, že sankce uvalily proti vám, ale pomáhají vám v jiných záležitostech. Malé Srbsko je jedinou zemí, která žádné sankce neuložila,« zdůraznil Vučić a dodal, že »sankce proti Rusku jsou hlavním tématem« na každé mezinárodní akci, které se srbský lídr účastní.

»Nebijeme se v prsa ani v nic jiného, ale jak vidíte, moje odpověď bude stejná i v budoucnu, že se budeme snažit hájit naši pozici co nejdéle. To se nám daří už dva roky. Nevím, jestli se nám to bude dařit i nadále, ale doufám v to,« uzavřela hlava státu.

Po vyostření konfliktu Vučić ve svém projevu k národu uvedl, že Srbsko podporuje územní celistvost Ukrajiny, ale sankce proti Rusku zavádět nebude. Oznámil, že republika dočasně pozastavila veškerá vojenská a policejní cvičení se zahraničními partnery. Vučić poznamenal, že Srbsko považuje Rusko a Ukrajinu za bratrské národy a lituje událostí ve východní Evropě. Oznámil také, že Bělehrad je připraven poskytnout Kyjevu humanitární pomoc.

(cik, TASS)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy