Británie chce udržet válku na Ukrajině za všech okolností

Británie využije své námořní zkušenosti, aby pomohla Ukrajině kontrolovat Černé moře, zajistí dodávky zbraní a bude nadále dodávat zpravodajské informace a cvičit vojáky. To vše v rámci desetiletého bezpečnostního paktu, který má být podle The Telegraph podepsán v nadcházejících týdnech.

Memorandum o porozumění se zavazuje »udržet Kyjev v boji« proti Rusku poskytováním vojenské podpory zaměřené na námořní prostředky, jakož i finanční pomoci a sdílení zpravodajských informací. Bude rovněž obsahovat přísliby poválečných bezpečnostních záruk, včetně zintenzivnění dodávek zbraní a obnovení sankcí.

Britští představitelé sdělili svým ukrajinským protějškům, že se země v rámci plánovaného memoranda o porozumění zaměří na posílení námořních schopností Kyjeva, informoval deník The Telegraph. Na vojenské velitele prý zapůsobily výkony Ukrajiny v Černém moři. Některé její zbraně – včetně raket Brimstone – pocházejí z Británie, která má podle svých představitelů stále jedny z nejsilnějších námořních sil na světě.

Nová dohoda naváže na nedávné oznámení, že Spojené království povede »koalici námořních kapacit« spolu s Norskem, která dodá Ukrajině dvě lodě královského námořnictva pro lov min.

Očekávaná dohoda přichází poté, co země G7 podepsaly deklaraci o dlouhodobé podpoře Ukrajiny namísto členství v NATO na okraj summitu vedoucích představitelů vojenské aliance v litevském Vilniusu na začátku tohoto roku. Přibližně 30 zemí a také Evropská unie nyní jednají o individuálních dlouhodobých bezpečnostních závazcích pro Ukrajinu s využitím rámce dohodnutého v červenci.

Británie doufá, že využije své námořní síly a znalostí k dalšímu budování ukrajinské námořní síly. Královské námořnictvo již cvičí ukrajinské specialisty pro ovládání ponorek bez posádky.

V loňském roce začala Británie poskytovat ukrajinským silám lodní verze raket Brimstone, kterým ruští váleční blogeři připisují zásluhy za útoky na Krymu.

Armádní zdroje odmítly v této fázi sdělit jakékoli další podrobnosti o zbraních, které by mohly být Kyjevu zaslány, kromě potvrzení, že budou zahrnovat i pozemní a letecké prostředky.

Tim Barrow, poradce pro národní bezpečnost, podle The Telegraph nedávno tajně jednal v Bruselu s Andrejem Jermakem, nejvyšším poradcem Volodymyra Zelenského, o uzavření tohoto britského paktu.

Minulý týden deník Telegraph odhalil, že evropští představitelé soukromě naléhali na Rišiho Sunaka, aby znovu prosadil vedoucí roli Británie v čele západní podpory Ukrajiny, neboť Německo, Francie a USA se snaží svou podporu Kyjevu prozatím zachovat. Mělo by jít především o dodávky zbraní se zaměření se na zajištění větší »interoperability« ukrajinských sil s NATO.

Klíčovým pilířem desetiletého paktu je pak další formalizace sdílení zpravodajských informací mezi Londýnem a Kyjevem. Ozbrojené síly země v rámci dohody rovněž slíbí, že zachovají výcvikový program Operace Interflex, v jehož rámci prošlo výcvikem více než 30 000 ukrajinských rekrutů, což je největší vojenský program na britské půdě od druhé světové války.

Deník Telegraph rovněž prozradil podrobnosti nabídky EU Ukrajině na dlouhodobý bezpečnostní balíček, o kterém jednali vedoucí představitelé bloku na summitu v Bruselu minulý týden.

Zdroj blízký jednání o devítibodovém plánu uvedl, že Kyjevu byly přislíbeny další dodávky zbraní v rámci dohody v hodnotě 20 miliard eur v příštích čtyřech letech.

Cílem bloku bude »posílit spolupráci mezi evropským a ukrajinským obranným průmyslem« s cílem pomoci Kyjevu vyrábět více zbraní podle standardů NATO na domácím trhu.

Rovněž prodlouží svůj výcvikový program pro ukrajinské vojáky a zaváže se k »průběžnému sdílení zpravodajských informací z členských států a satelitních snímků«, jakož i k vyslání »poradní mise« do země s cílem zabránit nelegálnímu úniku ručních palných zbraní.

Ukrajina na oplátku slíbila svým mezinárodním partnerům, že provede reformu vojenské transparentnosti, zmodernizuje svou armádu a zavede opatření v oblasti prosazování práva, soudnictví a boje proti korupci.

(cik)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy