Niger kvůli hrozící invazi nasadil vojáky na hranicích s Beninem a Nigérií

Povstalci v Nigeru vyslali vojáky k hranicím s Beninem a Nigérií kvůli hrozící invazi sil Hospodářského společenství západoafrických států, uvedl zpravodajský web Maliactu s odvoláním na nigerskou Národní radu pro ochranu země, orgán vytvořený povstalci.

Podle očitých svědků se nigerské jednotky pohybují ve městě Gaya poblíž hranic s Beninem, uvádí web. Lidé vojáky vítají. Vojáci se také přesouvají přes město Konni, vzdálené 400 kilometrů od nigerského hlavního města Niamey.

Webové stránky uvedly, že Národní rada pozorně sleduje zprávy z Akkry, hlavního města Ghany, kde se sešli náčelníci generálních štábů ECOWAS, aby projednali situaci v Nigeru. Abdel-Fatau Musah, který je ve skupině komisařem pro mír a bezpečnost, ve svém úvodním projevu na zasedání uvedl, že členské země ECOWAS, s výjimkou těch, které jsou ovládány armádou, a země Kapverdy, jsou připraveny vyslat své jednotky, aby se staly součástí sil rychlé reakce, které by mohly vtrhnout do Nigeru.

Al Hadath ve středu večer informoval, že ECOWAS začalo aktivovat své síly rychlé reakce, aby obnovilo ústavní pořádek v Nigeru.

Koncem července skupina vojenských povstalců v Nigeru oznámila svržení prezidenta Mohameda Bazouma. Poté zřídili Národní radu pro ochranu země, v jejímž čele stojí generál Abdourahmane Tchiani. Vedoucí představitelé zemí ECOWAS uvalili na Niger tvrdé sankce a požadovali, aby vzbouření vojáci propustili Bazouma, jinak budou muset použít sílu.

Prezident Pobřeží slonoviny Alassane Ouattara po návratu ze summitu ECOWAS, který se konal 10. srpna v Abuji, uvedl, že se vedoucí představitelé členských zemí skupiny dohodli na co nejrychlejším zahájení vojenské operace v Nigeru.

(cik, TASS)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy