Fíkovník máme často i doma (fikus) jako ozdobnou pokojovou rostlinu. Pokojové fíkusy (a je jich mnoho druhů) patří k oblíbeným rostlinám hlavně proto, že dokážou čistit vzduch a mají minimální nároky na péči. Jsou v bytě dokonce levnějším řešením než drahé čističky vzduchu. Ale to není tématem tohoto článku. My se budeme věnovat jen plodům fíkovníků, ovoci zajímavé chuti, které v mnoha domácnostech v sušené podobě čeká na to, co s ním uděláte…
Plody fíků mají dobrý vliv na naše zdraví, což opět přesahuje smysl tohoto článku. Snad jen poznámka: Od časného rána popíjím čaj připravený z pěti sušených fíků zalitých půl litrem vroucí vody. Po vychladnutí dobré, ale sladké. Ovšem po přecezení dobré! Výborné na bolest v krku… Fíky jsou ostatně uznávány jako léčivé ovoce od pradávna. Nejznámější je jejich působení na poruchy zažívání. Jsou zřejmě nejúčinnějším přírodním projímadlem. Stejný účinek mají fíky čerstvé i sušené, máčené ve vodě i macerované v olivovém oleji. Pomáhají při nervozitě, duševní únavě, zlepšují soustředění. Odvar v mléce je skvělým kloktadlem při bolavých zánětech v krku a při angíně.
A dost! Jdeme do kuchyně!
Fíková zavařenina patří na jihu Evropy k nejsladším a nejoblíbenějším. Na čtyři čtvrtlitrové sklenice budete potřebovat čtyři hrnky čerstvých fíků, dva hrnky krupicového cukru čtyři plátky citronu, špetku soli a zhruba hrnek vody. Vše zvolna a dlouze za občasného míchání vařte v silnostěnném kastrolu dohusta.
Fíky s řeckým jogurtem a medem – skvělý dezert! Potřeba na něj jen dobře uzrálých fíků, kvalitního medu a hustého jogurtu řeckého typu. Použijte jemně pokrájených sušených plodů fíků a smíchejte s jogurtem.
Naslano fíky, a to i sušené, nabídněte s kvalitní šunkou. Sušené fíky (zbavené stopky) prohřejte na suché pánvi, zakryjte plátky kvalitní šunky (od kosti například) a nakonec přidejte několik plátků tučnějšího sýra a rozdrobenou Nivu. Zakapejte rozpuštěným máslem. Rozdělte na porce, a hned podávejte. Nejlépe se suchými opečenými tousty. Labužníkům doporučuji přidat osmažené plátky slaniny.
Fíkové čatní. Potěší přátele indické kuchyně, ale neprohloupí ani ti, kterým stačí na nudličky pokrájené a zprudka osmažené kuřecí či vepřové maso, jen lehce osolené a opepřené. Pokrájejte jednu menší cibuli, a zprudka ji osmažte na oleji v kastrolu. Přidejte lžíci čerstvě nastrouhaného zázvoru, hrnek pokrájených sušených fíků, půl hrnku pokrájených vypeckovaných sušených datlí, chvilku poduste a zalijte šálkem červeného vinného octa. Promíchejte, přidejte lžíci cukru a zalijte hrnkem kvalitního pomerančového džusu (nebo čerstvě vyždímaným pomerančem). Opět chvilku poduste, osolte, přidejte čerstvě mletý pepř (podle chuti) a pod poklicí poduste. Pomerančovou šťávou podle potřeby podlijte. Nakonec přidejte dvě kompotované hrubě nakrájené hrušky a lžičku drceného kardamonu.
Radost vám udělají sušené fíky plněné Nivou. Fíky (asi 12 kusů) zbavte stopek a nařízněte je do kříže, namočte je na několik minut do vlažné vody, nechte na sítu okapat. Nenakrajujte je až do konce. Sýr (zhruba hrnek) jemně pokrájejte, polovinu z něj dejte do fíků. Vyskládejte je na plech vyložený pečicím papírem a dejte na pět minut zapéct do rozpálené trouby. Doplňte fíky zbylým sýrem, zakápněte je medem a vraťte do trouby na dalších pět minut. Nakonec je posypte nasekaným tymiánem a ještě teplé podávejte. Jen tak… Lahůdka!
Báječný je i kuskus s rybou a fíky. Kuskus sice nepatří do běžné české kuchyně, ale je to¨škoda. Příprava kuskusu je velmi jednoduchá a zvládne ji i kuchařský začátečník. Stačí ho totiž jen zalít horkou vodou či vývarem, nechat tekutinu vsáknout, poté načechrejte vidličkou a základ máte hotový. Pak už přijde na řadu ta kreativní a zábavná část – kuskus dobře dochutit a doplnit dalšími ingrediencemi. V hlubokém kastrolu rozehřejte olej, přidejte pokrájenou červenu a zelenou papriku, hrnek na kolečka nakrájeného očištěného pórku, deset sušených (stopek zbavených) pokrájených sušených fíků. Pórek a fíky zprudka orestujte. Přidejte lžičku kari, máte-li pak i lžičku curry pasty (dá se koupit ve specializovaných prodejnách) a znovu orestujte. Do kastrolu s paprikami a fíky přidejte plátky ryb a opatrně je opečte. Nejlepší jsou, ale také nejdražší jsou plátky tresty a jiných mořských ryb, ale i filátka poctivého českého kapra, které vám zůstala v mrazáku od Vánoc, jsou skvělá! Přisypte kuskus a vše důkladně opatrně promíchejte. Zalijeme hrnkem vroucí vody, podle chuti přisolte, odstavíte z ohně a nechte zakryté pokličkou zhruba 10 minut zapařit, aby kuskus nabobtnal. Každou porci posypte nastrouhanými kešu oříšky, i drcené vlašské ořechy jsou skvělé!
Jiří Janouškovec
FOTO – pixabay