Kyjev je často nucen přepracovávat staré zbraně pocházející ze Západu

Ukrajina je často nucena přepracovávat zbraně dodané ze Západu, které byly dlouhou dobu uloženy ve skladech. V rozhovoru, který dnes zveřejnil list Corriere della Sera, to uvedl poradce vedoucího kanceláře ukrajinského prezidenta Michail Podoljak.

»Samohybné houfnice byly ve skladech už dlouho, vyžadují zjevně pořádnou modernizaci. Je běžnou praxí, že s našimi partnery vždy jednáme o servisní logistice, a vzhledem k naléhavé potřebě dostat zbraně na frontu se často stává, že se konkrétní zbraň renovuje zde na Ukrajině. Je jasné, že by bylo ideální dostávat zbraně připravené k použití, ale buďme realisté, jsme vždy připraveni je opravit a přestavět,« řekl v komentáři na informaci z Financial Times, že všech 20 samohybných houfnic, které Řím letos převedl do Kyjeva, bylo nezpůsobilých k boji.

Podoljak neuvedl podrobnosti o dodávkách vadných zbraní na Ukrajinu, a to i z jiných zemí. Na otázku, zda Ukrajina obdržela od Itálie protiletadlový raketový systém SAMP-T, odpověděl, že »doba výcviku personálu a uvedení do provozu je dlouhá«.

Dříve italské ministerstvo obrany uvedlo, že ukrajinské úřady původně požadovaly od republiky vyřazené zařízení, které potřebovalo opravu. V březnu 2022 schválil italský parlament usnesení o pomoci Ukrajině, včetně vojenské pomoci. Bylo vydáno pět meziresortních vyhlášek s utajovaným seznamem zbraní, které mají být dodány. Nová středopravicová vláda, která se dostala k moci v říjnu, již dříve schválila dekret o prodloužení vojenské pomoci na celý rok 2023. Ten byl nakonec schválen v novém národním parlamentu a nová vláda již schválila další balík dodávek. Italský ministr zahraničí a místopředseda vlády Antonio Tajani uvedl, že italské orgány poskytly Kyjevu vojenskou podporu v hodnotě přibližně 1,5 miliardy eur.

(cik, TASS)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy