Pikantní čínské pochoutky zahřejí v zimě v Londýně davy lidí

Horké a kořeněné jídlo z Číny zahřálo Londýňany v dalším zataženém zimním dni, kdy zde ve čtvrtek oficiálně odstartovala akce »Exploring Yummy Chongqing in London«, která je součástí oslav »Šťastného čínského nového roku 2023« ve Velké Británii.

Cílem akce bylo podělit se o radost z čínského nového roku představením autentických čínských jídel místním obyvatelům. Zatímco se lidé hrnuli do restaurace Mr. Meng nedaleko Covent Garden v centru Londýna, na velké obrazovce se v přímém přenosu promítaly záběry lidí v Čchung-čchingu, kteří si pochutnávali na stejných pochoutkách. Mezitím moderátoři v Čchung-čchingu i v Londýně vysvětlovali jednotlivé pokrmy.

Zákazník si fotí vařené pikantní rybí filé během akce »Exploring Yummy Chongqing in London« v britském Londýně 2. února 2023.  FOTO – Xinhua/Li Ying

Amira Arastehová, novinářka píšící o jídle, která pracuje v Londýně, řekla agentuře Xinhua, že jídla Mao Xue Wang (různé druhy masa v pálivé omáčce) a La Zi Ji (voňavé kuře s chilli), která ochutnala, byla »velmi pálivá«, ale měla »hodně chuti«.

Slavné pokrmy z města Čchung-čching na jihozápadě Číny jsou známé svou schopností bojovat proti nepříznivým fyziologickým účinkům vlhkosti. Mají také zlepšující účinek na náladu, protože se předpokládá, že kořeněná jídla zvyšují produkci serotoninu, »hormonu dobré nálady«.

»Chceme využít jídlo k tomu, abychom přilákali pozornost lidí k Čchung-čchingu. Doufáme, že jednoho dne budou moci cestovat do Čchung-čchingu … a ochutnat skvělé čínské jídlo,« řekl Tang Ši, organizátor londýnské akce.

Muž ochutnává vařené pikantní rybí filé během »Exploring Yummy Chongqing in London« v britském Londýně 2. února 2023. FOTO – Xinhua/Li Ying

V rámci příprav na akci s ochutnávkou jídel u pana Menga byli místní gurmáni a foodblogeři vyzváni, aby prozkoumali jídlo z Čchung-čchingu v Londýně a podělili se o své zkušenosti na sociálních sítích, uvedl Tang.

Food bloggerka Meihua ukázala Xinhua na Instagramu nadšené komentáře k videu, na kterém před šesti dny jedla Mao Xue Wang. »Určitě se chystám do Čchung-čchingu!« napsal uživatel »ramyinocencio«, zatímco »outandaboutlondon« uvedl: »Miluji takovéhle pikantní zážitky.«

Pro zkušené gurmány však čínská kuchyně neznamená jen potěšení pro chuťové buňky, ale také sdílení a kamarádství.

Daniel, Londýňan, který už 10 let píše foodblogy a na Instagramu ho sleduje více než 43 000 lidí, uvedl, že když před několika lety navštívil Čínu, jeho oblíbenou zastávkou byla provincie Sečuán.

Žena ukazuje čínskou kaligrafii během akce »Exploring Yummy Chongqing in London« v britském Londýně 2. února 2023.  FOTO – Xinhua/Li Ying

»Miluji čínský nový rok, protože se můžete podělit o velký stůl s knedlíčky, nudlemi a masem,« řekl. »Je dobré představit followerům tu otevřenou mysl, aby ochutnali nová jídla, a rozšířit si mysl a vyzkoušet různé kuchyně,« dodal.

Daniel agentuře Xinhua řekl, že poznávání různých kuchyní dostupných v Londýně mu umožnilo setkat se s dalšími podobně smýšlejícími lidmi.

»Jídlo vždycky lidi spojuje,« doplnil Matija, chorvatský foodbloger žijící v Londýně.

(Xinhua)

Související články

5 KOMENTÁŘŮ

  1. Miluju čínskou kuchyni a mám ráda také tu kulturu stolování. Více jídla v menších dávkách na stole. Hůlky mi nevoněj :), asi bych si nenajedla, ale snažím se aspoň trochu. Byla bych moc hubená.

  2. Člověku se sbíhají sliny. Škoda, že u nás se na Čínu jen nadává. A takové akce, to je pecka. To u nás nevidíte…

  3. Já jsem gurmán, rád zkouším nové věci, exotické chutě a chtěl bych ochutnat pravou čínskou kuchyni. Bohužel, tady v Čechách, je těžké najít pravou čínskou, většinou jsou to Vietamci. Mám rád hodně palivá jídla.

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy