O BRICS je čím dál větší zájem, jak bude vypadat jeho nový formát?

Členské státy BRICS hodlají v nejbližší době jednat o kritériích a zásadách případného rozšíření sdružení, uvedl ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov během setkání se svým indickým protějškem Subrahmanyamem Jaishankarem.

»Než začneme hovořit o tom, jak a kdy přesně začne rozšiřování BRICS, dohodli jsme se, že mezi pěti členskými státy projednáme kritéria a zásady přezkumu tohoto druhu žádostí,« poznamenal Lavrov. »Vzhledem k tomu, že již nyní dostáváme oficiální žádosti, očekáváme samozřejmě, že jednání o kritériích a zásadách nebude trvat příliš dlouho. Nejprve musíme pochopit, jak se toto sdružení bude vyvíjet v rámci svého případného rozšířeného členství,« dodal Lavrov.

Podle Lavrova je o BRICS, který sdružuje Brazílii, Rusko, Indii, Čínu a Jihoafrickou republiku, poměrně velký zájem. »Zájem o toto globální sdružení je poměrně vysoký a stále roste,« poznamenal. »Nejde jen o Alžírsko, Argentinu a Írán – ve skutečnosti je takových států více než tucet,« upozornil Lavrov.

Ruský ministr dále poznamenal, že po červnovém online summitu BRICS, na němž vedoucí představitelé pěti členských států přijali deklaraci nastiňující plány do budoucna, následoval summit BRICS+, jehož se zúčastnili vedoucí představitelé 13 států.

»Tento seznam je dobře znám, zahrnuje země zastupující všechny rozvojové regiony světa bez výjimky. Jedná o země BRICS, které jsou bez výjimky zastoupeny v Asii, Africe a Latinské Americe, a my takový zájem samozřejmě vítáme,« zdůraznil Lavrov.

(cik)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy