Premiér by měl napřed víc přemýšlet

Podle premiéra Fialy z konce minulého týdne nadále platí dva úkoly, jež před Českou republikou stojí: Pomáhat Ukrajině zbraněmi a poté podílet se na její rekonstrukci. Co však ony dva úkoly znamenají?

Pokusme se je rozklíčovat. Ten první souvisí s našimi nákupy zbraní. Především ovšem ve Spojených státech. Nejsou levné. Spíš předražené. Ty a část těch, které máme, pošleme tedy na Ukrajinu. Platit vše budeme ovšem my všichni. Proto musíme ušetřit na dalších potřebách země. Prostě peníze navíc nejsou a ušetřit je třeba. Jednoduše řečeno: skončit »s rozhazovačstvím« minulé vlády a splnit záměr té Fialovy, jímž je zároveň úkol »snížit naše zadlužení«. Oním rozhazovačstvím se myslí nákup léků a vakcín a dalších potřeb vyvolaných koronavirem, přidání seniorům, učitelům, policistům, hasičům a další sociální projekty. To je třeba ukončit a budou peníze i na zbraně.

Druhý úkol předpokládá, že Ukrajina za přispění i našich zbraní Rusko porazí. Budeme pak budovat zničenou infrastrukturu, domy, školy a vůbec všechno, co bude potřeba. A zase jsme u peněz. Také na tento úkol budeme muset našetřit. Dosavadní pomoc Evropské unie, kromě té vojenské, se na Ukrajině ztrácela v kapsách oligarchů, kteří si dokonce na svou ochranu vytvářeli své malé armády. Ani nyní není situace zřejmě jiná. A znovu se musíme zeptat, kde na to všechno chce Fiala a jeho pětikoalice vzít? Co bude muset přiškrtit, co bude muset prodat, aby splnila zmíněný cíl?

I když, mezi námi, zatím to na velké vítězství Ukrajiny na vojenském poli nevypadá. Spíše na to, že konečně západní svět pochopí, že bude nutné zasednout k jednacímu stolu a vyložit svá esa na stůl. Měly by to být však jiné karty, než ty, s nimiž se hrálo na Majdanu, kde pod záštitou Unie se cosi podepsalo a za několik hodin z dohody byl už jen kus papíru. Připomínám i Minské dohody, které také garantovala prostřednictvím Francie EU, a jejich neplnění především z ukrajinské strany, jež vedlo až k současné krizi. S »cinknutými kartami« se totiž znovu hrát nebude.

Nechme stranou válku, která se nás týká jen proto, že Fiala současné dění na východě vztáhl před časem i na nás, když vyslovil slova, že jsme ve válce. Hluboce se mýlil. Jsme jenom přihrávačem, jenž zvyšuje napětí. Dokonce nepříjemně přijímané našimi sousedy, protože ani NATO se nechce nechat do konfliktu vtáhnout. A tak myslím, že premiér by měl dřív přemýšlet, než něco řekne, a ne naopak.

Václav Šenkýř

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy