TASS: Hizballáh odpálil 190 raket na severní oblast Izraele

Izraelská armáda zaznamenala starty asi 190 raket z území Libanonu, uvedla tisková služba izraelských obranných sil.

Rakety odpalovaly ozbrojené jednotky Hizballáhu. Útoky se zaměřovaly především na severní oblasti Izraele, konstatovala agentura TASS.

Naopak izraelské údery v severní části Pásma Gazy v sobotu večer podle údajů palestinských zdravotníků zabily nejméně 22 lidí. Napsala to agentura AP, nicméně židovský stát tuto cifru zpochybnil. Izraelská armáda podle něj útočil jen na ozbrojence a za cíl akce označil některé domy severně od města Bajt Lahíja.

Izraelské letectvo navíc mělo při sobotním útoku v Parčinu nedaleko Teheránu zasáhnout budovy, které Írán používá k míchání pevného paliva pro balistické rakety. Na sociální síti to uvedl David Albright, vedoucí výzkumné skupiny Institute for Science and International Security a někdejší zbojní inspektor OSN. Izrael podle něj v rozsáhlém vojenském komplexu v Parčinu zasáhl také budovu, jež sloužila k testovacím aktivitám v již neexistujícím íránském programu vývoje jaderných zbraní. Země ovšem popírá, že by kdy o vývoj takových zbraní usilovala.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu dnes v návaznosti na sobotní útoky na íránské vojenské objekty uvedl, že jeho vojáci nejen oslabili obranu Íránu, ale také jeho schopnost výroby raket.

Židovský stát vede v Libanonu válku proti hnutí Hizballáh, souběžně však v noci na sobotu zaútočil na Íránu v odvetě za jeho raketový útok z 1. října.

(pk) 

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy