V Mexiku bylo vytvořeno speciální místo pro zimující motýly monarchy

Mexičtí ekologové připravili speciální místo pro monarchy stěhovavé na svazích sopky Nevado de Toluca, kde vědci vysadili mexickou jedli, v jejíž koruně tento hmyz žije během zimování. Tím se zvýší šance motýlů na přežití v podmínkách globálního oteplování, napsali vědci v článku ve vědeckém časopise Frontiers in Forests and Global Change.

»Motýli monarchové v posledních letech aktivně vyhledávají nová zimoviště, mimo jiné v relativně chladných oblastech na svazích sopky Nevado de Toluca. Důvodem je skutečnost, že na jejich tradičních zimovištích se teploty staly příliš vysokými. Doufáme, že až naše sazenice plně vyrostou, motýli naši lokalitu najdou a osídlí,« uvedl profesor Cuautemoc Saenz-Romero z univerzity v mexickém Michoacánu San Nicolás de Hidalgo.

K tomuto závěru dospěli vědci v rámci několikaletého experimentu, jehož cílem bylo vytvořit alternativu pro tzv. biosférickou rezervaci motýlů monarchů (MBBR) – rezervaci o rozloze 56,2 tisíce hektarů, která se nachází ve státech Michoacán a Mexico City. V rezervaci každoročně od listopadu do března přezimuje přibližně 1 miliarda motýlů monarchů.

V posledních letech začal počet přezimujících motýlů v MBBR rychle klesat, vědci to přičítají zvyšujícím se teplotám v této hornaté oblasti Mexika. Tyto úvahy vedly vědce k úvahám o vytvoření alternativy rezervace, která by se nacházela na vyšších svazích hor, kde jsou teploty výrazně nižší.

Vedeni touto myšlenkou vědci nasbírali šišky jedle mexické (Abies religiosa), na jejíchž větvích motýli monarchové přezimují, získali z nich semena a vypěstovali asi 1000 sazenic tohoto stromu. Vědci je zasadili do čtyř různých oblastí na svazích sopky Nevado de Toluca, které se nacházejí v nadmořské výšce od 3400 do 4000 metrů, a sledovali, zda rostliny zakoření.

Tato pozorování ukázala, že i v nejvyšší nadmořské výšce přežila během následujících šesti let přibližně polovina jehličnanů. Tím se vytvořily optimální podmínky pro vznik několika jedlových hájů, které se v polovině století ocitnou v podmínkách, které v biosférické rezervaci motýlů Monarcha panovaly v nedávné minulosti. Jak vědci doufají, následný růst a rozšiřování těchto porostů vytvoří motýlům pohodlné podmínky pro přezimování v podmínkách globálního oteplování.

V posledních letech několik skupin ekologů zdokumentovalo dramatický pokles početnosti populací motýla monarchy stěhovavého (Danaus plexippus), který přezimuje v Mexiku a dalších jižních oblastech Severní Ameriky, než se vrátí do Spojených států a Kanady. Vědci tento pokles přičítají globálnímu oteplování a používání herbicidů, které ničí rostliny rodu Vatochnia, hlavní potravní základnu housenek těchto motýlů.

(cik)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy