Asteroid, který způsobil vyhynutí dinosaurů, nebyl jediný, který v té době dopadl

Asteroid, který před více než 60 miliony let dopadl na Zemi a který pravděpodobně způsobil vyhynutí dinosaurů, nebyl jediným vesmírným tělesem, které se v té době srazilo s naší planetou. Informoval o tom britský deník The Guardian s odvoláním na výsledky výzkumu zveřejněné v časopise Nature Communications Earth & Environment.

Uvádí se, že vědci provedli průzkum podmořského kráteru Nadir u pobřeží Guineje a zjistili, že se objevil »přibližně ve stejnou dobu na konci období křídy«, kdy asteroid, který dopadl na Zemi, mohl vyvolat vyhynutí dinosaurů. Noviny poznamenaly, že kráter na dně u afrického pobřeží měl průměr asi osm kilometrů. Samotný asteroid měl průměr 0,6 kilometru a do Země narazil rychlostí více než 70 000 km/h. Vědci také zjistili, že dopad asteroidu vyvolal zlomy na mořském dně a způsobil tsunami vysoké přes 800 metrů.

Přitom vesmírné těleso, které vedlo k vyhynutí dinosaurů, bylo mnohem větší, jeho kráter Chicxulub o průměru asi 180 kilometrů se nachází poblíž poloostrova Yucatán v Mexiku.

Podle novin byl kráter Nadir objeven v roce 2022.

(cik)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy