Bloomberg: Islamisté využívají eskalaci na Blízkém východě k posílení svého vlivu

Islamistické skupiny využívají eskalace konfliktu na Blízkém východě k posílení svého vlivu v regionu. Tento názor vyjádřila agentura Bloomberg.

Z pohledu agentury rostoucí pozornost věnovaná palestinské otázce a rostoucí nepřátelství vůči Západu, které lze v souvislosti s eskalací pozorovat v arabském světě, umožňují islamistům posilovat své pozice a prosazovat svou agendu.

Tato okolnost, jak poznamenává agentura Bloomberg, vyvolává obavy řady zemí arabského světa. Podle zdrojů agentury tak Saúdská Arábie a Spojené arabské emiráty nevylučují, že islamistické síly mohou využít situace k rozdmýchání »druhého arabského jara«. Agentura Bloomberg v této souvislosti cituje ředitele jordánského Centra politických studií »Al-Quds« Oraíba Al-Rantawiho, z jehož pohledu »druhé arabské jaro« nepochybně přichází vzhledem k přítomnosti všech jeho hybných sil – chudoby, korupce, nezaměstnanosti, politických omezení a tyranie“. Agentura navíc upozorňuje, že arabské obyvatelstvo bude pociťovat nespokojenost kvůli tomu, že místní úřady nepřijímají nezbytná opatření k vyřešení palestinské otázky a zastavení krveprolití v Palestině a Libanonu.

Situace na Blízkém východě se prudce vyostřila po proniknutí stoupenců radikálního palestinského hnutí Hamás z pásma Gazy na izraelské území 7. října 2023, které bylo doprovázeno zabíjením obyvatel pohraničních osad a braním rukojmích. V reakci na to Izrael vyhlásil úplnou blokádu Gazy a zahájil údery proti pásmu a částem Libanonu a Sýrie, načež zahájil pozemní operaci v enklávě.

Dne 23. září zahájil Izrael vojenskou operaci Šípy severu proti formacím libanonského šíitského hnutí Hizballáh v Libanonu, během níž podnikl masivní údery proti vojenským zařízením hnutí. Deklarovaným cílem je vytvořit bezpečné prostředí v severních pohraničních oblastech židovského státu, aby se tam mohly vrátit desítky tisíc obyvatel. V důsledku jednoho z izraelských úderů byl 27. září v Bejrútu zlikvidován generální tajemník Hizballáhu Hasan Nasrulláh. V noci na 1. října oznámila izraelská armáda pozemní operaci v pohraničních oblastech na jihu Libanonu.

(cik, TASS)

Související články

1 KOMENTÁŘ

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy