Google hodlá využít k vývoji umělé inteligence jadernou energii

IT společnost Google zvažuje možnost využití elektřiny vyráběné jadernými elektrárnami (JE) k zajištění realizace projektů v oblasti umělé inteligence (AI) a snížení emisí oxidu uhličitého (CO2) do atmosféry. Ředitel společnosti Sundar Pichai to uvedl v rozhovoru pro Nikkei Asia.

Poznamenal, že aktivně vyvíjené technologie umělé inteligence společnosti Google vyžadují »obrovské množství energetických zdrojů«, a protože si společnost stanovila cíl dosáhnout do roku 2030 nulových emisí CO2, musí hledat přístup k uhlíkově neutrálním zdrojům energie. Za tímto účelem společnost zvažuje »možnost přímého nákupu elektřiny z jaderných elektráren« pro napájení datových center a zkoumá také vyhlídky na »další investice« do solární energie a technologie malých modulárních jaderných reaktorů.

Generální ředitel neupřesnil, kdy a od koho chce Google začít nakupovat elektřinu z jaderné elektrárny. Publikace naznačuje, že by se mohlo jednat o napájení center společnosti pro zpracování dat v USA.

V březnu 2024 se Amazon rozhodl využívat energii vyráběnou v jaderných elektrárnách. V září společnost Microsoft oznámila, že začne nakupovat energetické zdroje vyrobené v jaderné elektrárně Three Mile Island v Pensylvánii.

(cik)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy