Spotřeba domácností vzrostla, jejich příjmy ale mezičtvrtletně klesly

Český statistický úřad dnes ve svém dalším zpřesnění mírně upravil data o vývoji tuzemské ekonomiky v letošním druhém čtvrtletí. Hrubý domácí produkt (HDP) se mezičtvrtletně zvýšil o 0,4 procenta (na konci srpna ČSÚ ještě uváděl růst o 0,3 %) a meziročně stoupl o 0,6 % (odhad z konce srpna byl stejný). Nutno ale připomenout, že srovnávací základna byla hodně nízko, v předchozím čtvrtletí sice tuzemská ekonomika již také mírně stoupla – mezičtvrtletně o 0,2 % a meziročně o 0,3 % – ovšem po útlumu trvajícím více než půldruhého roku.

Připomeňme, že loni tuzemská ekonomika klesla o 0,2 % a předloni se ve druhém pololetí ocitla v recesi, definované jako dva mezičtvrtletní poklesy za sebou.

Příjmy domácností zůstávají na nízké úrovni

Statistici dnes také zveřejnili data o situaci domácností a podniků v 2. kvartálu.

Úhrn reálných peněžních a nepeněžních příjmů domácností na obyvatele sice meziročně stoupl o 0,4 %, avšak proti předchozímu čtvrtletí klesl o 0,1 %. Reálná spotřeba domácností na obyvatele se nicméně mezičtvrtletně zvýšila o 0,8 % a meziročně vzrostla o 1,7 %.

Průměrný měsíční příjem ze zaměstnání dosáhl v 2. čtvrtletí 48 810 Kč. Oproti předchozímu čtvrtletí se reálně zvýšil o 0,2 % a meziročně stoupl o 2,6 %. Míra úspor domácností činila 18,7 %, což bylo o 0,3 procentního bodu více než předchozím čtvrtletí a o 0,6 bodu méně než před rokem.

Míry investic a zisku mezičtvrtletně rostly, meziročně ale byly nižší

Míra zisku nefinančních podniků ve 2. čtvrtletí podle statistiků činila 46,5 % a byla mezičtvrtletně o 0,2 bodu vyšší a meziročně o 0,6 bodu nižší. Míra investic podniků stoupla mezičtvrtletně o 0,6 bodu na 26,5 %. Meziročně ale klesla o 0,9 bodu.

(ici)

Související články

1 KOMENTÁŘ

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy