Hnutí ANO poprvé vyhrálo volby do Senátu, mandát má i Přísaha. ODS ztratila

AKTUALIZOVÁNO

Hnutí ANO poprvé ve své historii vyhrálo volby do Senátu. Ve druhém kole získalo křesla v horní parlamentní komoře šest kandidátů nejsilnějšího sněmovního opozičního subjektu a připojilo se tak ke dvojici Martin Bednář (Ostrava-Město) a Jana Mračková Vildumetzová (Sokolov). Dohromady tak letošní senátní volby ovládlo v osmi z 27 obvodů.

Posílilo také hnutí STAN (6 mandátů), zatímco ODS přišla o pět mandátů, když obhájila jen pět z deseti křesel. Premiér Petr Fiala přesto hovořil o úspěchu. »Cílem bylo ubránit Senát před levicovými populisty a nad nimi vládní stany vyhrály 15 ku 9,« konstatoval Fiala.

Přes vítězství hnutí ANO budou mít senátorské kluby vládních stran 81členném Senátu většinu 59 křesel. Opoziční ANO jich má 14.

Dalšího senátora mají po volbách roku 2024 SOCDEM a SEN 21, uspěl i Stanislav Balík jako nezávislý kandidát. Vůbec poprvé bude mít zástupce v českém parlamentu hnutí Přísaha v podobě jeho předsedy Roberta Šlachty na Břeclavsku. Ten dostal v ostře sledovaném souboji 8099 hlasů a s procentním ziskem 58,88 porazil kandidáta ANO Miloslava Janulíka (41,11 %, 7381 hlasů). Přitom jeho protikandidát měl širší stranickou podporu, ale to ve finále nehrálo žádnou roli.

»Děkuji vám za každý jeden hlas! Děkuji vám, že jste mě podpořili! Budu vaším hlasem proti vládě a budu silným hlasem pro Břeclavsko,« napsal na Facebooku šťastný Šlachta. Jeho Přísaha sice propadla v krajských volbách, kde nezískala jediný mandát, ale v kombinaci se stranou Motoristé sobě získala dva mandáty v eurovolbách, takže supervolební rok pro ni končí pozitivně. »Přísaha teď jede, jsme na vlně, musíme toho využít,« připojil Šlachta.

Znovuzvolení Přemysla Rabase (za SEN 21) na Chomutovsku znamená, že senátorský klub SEN 21 a Piráti bude pokrčovat v minimálním počtu pěti členů. Piráti v letošních volbách propadli a výsledkem je rezignace jejich vedení.

Rabas porazil vítěze prvního kola, kandidáta koalice STAČILO! Jaroslava Komínka, o 765 hlasů v procentním poměru 52,95:47,04. Komínkova porážka znamená, že KSČM se ani na třetí pokus do Senátu nevrátí. Naposledy v něm strana zasedala v roce 2018. Bez křesla v Senátu zůstává i SPD, jelikož jeho jediný finalista Pavel Dopita ve druhém kole prohrál duel na Prostějovsku. Senátorem je František Jura (ANO) s přesvědčivým ziskem 72,43 procenta.

Hnutí ANO jinak neuspělo ve 13 obvodech, přičemž mezi poraženými je i bývalá ministryně spravedlnosti Helena Válková, kterou na Benešovsku porazil obhajující senátor Zdeněk Hraba (ODS). První místopředseda hnutí a stínový premiér Karel Havlíček to i tak označil za »skvělé vítězství«. »Prolomili jsme prokletí, kdy se nám v senátních volbách dlouhodobě nedařilo,« řekl Havlíček. ANO letos obhajovalo jediný mandát. »Máme radost. Určitě budeme víc slyšet a chceme si nárokovat místo ve vedení Senátu,« připojil předseda ANO Andrej Babiš. Místopředsedkyní Senátu by podle něj mohla být například Mračková Vildumetzová.

Překvapením je neobhájení křesla pro Marka Hilšera (MHS), jejž porazil na Praze 2 egyptolog Miroslav Bárta (STAN) se ziskem 54,52 procenta hlasů. Neúspěch bývalého prezidentského kandidáta je dalším zklamáním pro Piráty, kteří jeho kandidaturu podporovali.

Účast ve druhém kole letošních voleb byla tradičně nízká – dělala 17,54 procenta. Před dvěma lety přitom zájem o senátní volby projevilo v prvním kole 42,65 % voličů, v kole druhém 19,44 % voličů. Nejvyšší volební účast byla ve volebním obvodu č. 68 – Opava, k volbám zde dorazilo 23,30 % občanů. Naopak nejmenší zájem o druhé kolo senátních voleb zaznamenal obvod č. 62 – Prostějov, kde volební účast činila 12,15 %. Uvedl to v tiskové zprávě Český statistický úřad (ČSÚ)

»Účast v senátních volbách dokazuje pouze jediné – občané se s jeho existencí nikdy nesmířili. Legitimita kandidátů, kteří byli zvoleni zhruba 17 % obyvatel, je značně diskutabilní. Pokud by měl Senát skutečně vypadat dle vůle občanů, tak by senátorská křesla zela prázdnotou,« uvedla na svém Facebooku předsedkyně KSČM Kateřina Konečná.

»Nejtěsnějším rozdílem hlasů skončilo druhé kolo senátních voleb ve volebním obvodu Zlín. Rozdíl mezi vítězem a poraženým zde činil 731 hlasů. Vůbec nejmladšímu zvolenému senátorovi je 40 let a je historicky 13. senátorem zvoleným v tomto nejnižším možném věku. Nejstaršímu zvolenému je pak 75 let,« upozornila Eva Krumpová, 1. místopředsedkyně ČSÚ. Průměrný věk nově zvolených senátorů a senátorek je 53,7 let.

Volby do Senátu České republiky se od roku 1996 konají každé dva roky a pokaždé se při nich vymění třetina z 81 senátorů. Termín vyhlašuje prezident na základě zákona o volbách do Parlamentu České republiky. Volí se dvoukolově, ve druhém se utkají proti sobě dva kandidáti s nejvyšším počtem hlasů z kola prvního.

V pondělí ráno letošní výsledky hlasování projedná Státní volební komise. Po jejich schválení budou uveřejněny ve Sbírce zákonů. Kompletní výsledky najdete zde.

(pk)

FOTO – Facebook

Související články

1 KOMENTÁŘ

  1. Čekal jsem od ANO vic… Ale to, co vyprávěl Fiala, který má hodnotit svoji stranu, a ne vládní koalici, je důkaz,že nasel nove dno.

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy