Dodávky zbraní Kyjevu do roku 2025 jsou ohroženy kvůli nedostatku peněz od spojenců

Ukrajina možná v roce 2025 nedostane západní zbraně, protože spojenci Kyjeva mají problémy sehnat finanční prostředky, uvedla agentura Bloomberg s odvoláním na své zdroje.

Podle agentury mají někteří spojenci potíže s financováním a jiní odmítají zvýšit finanční pomoc Kyjevu. Většina těchto západních příslibů souvisí s poskytnutím 50miliardové půjčky Ukrajině z výnosů ze zmrazených ruských aktiv.

Spojenci Kyjeva se »stále dohadují o posledních detailech této dohody« a USA se snaží zabránit tomu, aby Maďarsko zablokovalo snahy EU. Konečná částka nemusí stačit, pokud nedojde k dohodě, upozornila tisková agentura.

Ale i v případě, že takové dohody bude dosaženo, 50 miliard dolarů »stále nestačí na podporu potřeb Ukrajiny během dalšího roku« konfliktu, uvedly zdroje.

Vedoucí představitelé skupiny G7 na summitu v Itálii 13. června dosáhli dohody o přidělení 50 miliard dolarů Ukrajině na úkor zisků ze zmrazených ruských aktiv do konce roku 2024. V textu se uvádí, že ruská státní aktiva v jurisdikci západních finančních institucí budou zmrazena do doby, než Rusko dokončí zvláštní operaci a »zaplatí škody«. Zástupce washingtonské administrativy 14. června na brífinku uvedl, že Ukrajina může půjčku 50 miliard dolarů od zemí G7 považovat za grant a nebude muset nic splácet.

(cik, TASS)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy