Svěží várka na akademické půdě – v Číně začíná vysokoškolský program zaměřený na kávu

V zemi s bohatou tisíciletou tradicí pití čaje zahájila v září nový semestr první skupina vysokoškolských studentů, kteří se zaměřují na kávovou vědu a technologii.

Cílem této průkopnické iniciativy na Zemědělské univerzitě Yunnan (YAU) je poskytnout vysokoškolské vzdělání v odborných znalostech souvisejících s kávou a uspokojit tak rostoucí poptávku po odbornících v zemi, kde spotřeba kávy rychle roste.

Do programu se letos zapsalo celkem 100 studentů. Studovat budou v univerzitním kampusu ve městě Pchu-er v jihozápadní provincii Jün-nan, kde byla zhruba před 130 lety vysazena první kávová semena.

V rozhovoru pro agenturu Xinhua Čchen S’-jüan uvedla, že její zájem o kávu začal, když se jako žákyně 12. třídy připravovala na přijímací zkoušky na univerzitu.

»Potřebuji něco osvěžujícího, co mi pomůže soustředit se na studium, a tak jsem si vybrala kávu pro její povzbuzující účinek,« řekla a dodala, že čím více se o kávě dozvídala, tím více ji fascinovala.

Ke studiu oboru o kávě ji inspiroval také její otec, který se angažoval v kávovém průmyslu.

Poté, co tento týden navštívila první hodinu, si uvědomila, že tento obor je náročnější, než očekávala. »Doufám, že budu mít možnost dále studovat degustaci kávy, technologii a obchod,« řekla.

Profesor přednáší na téma káva na Vysoké škole tropických plodin Zemědělské univerzity Yunnan ve městě Pchu-er v jihozápadní provincii Jün-nan, 10. září 2024. FOTO – Xinhua/Hu Chao

Šen I-ce z provincie Che-pej v severní Číně začal pít kávu ze stejného důvodu – aby byl při studiu svěží. Začal s instantní kávou a postupně se o tomto nápoji a kultuře, která za ním stojí, dozvěděl více.

»Dnes jsem ve třídě poprvé viděl celý proces, jak se surová zrna mění v šálek kávy,« řekl a dodal, že na katedře našel i přátele, kteří sdílejí jeho vášeň pro kávu.

Během čtyř let na vysoké škole absolvují studenti základní kurzy, jako je matematika, chemie a angličtina. Po úvodních hodinách o kávě postoupí do specializovaných kurzů, jako je chemie chuti kávy, principy kávového inženýrství, pražení a hodnocení a světový obchod s kávou. Jsou také vybízeni k získání certifikátů, jako je například zkouška Q-Grader.

»Od metropolí až po malá města v Číně je vidět spousta kaváren, ale chybí nám odborníci, kteří by se vyznali jak v pěstování a výrobě kávy, tak i v jejím prodeji,« řekl Čchen Š’-wej, který vede obor na Vysoké škole tropických plodin na YAU.

Poznamenal, že v kávovém sektoru chtějí pěstovat multidisciplinární talenty, aby podpořili kvalitní rozvoj čínského kávového průmyslu.

Čína loni předstihla Spojené státy a stala se zemí s největším počtem prodejen kávy na světě. Nyní se stala nejrychleji rostoucím trhem ve východní Asii, pokud jde o spotřebu kávy. Podle Mezinárodní organizace pro kávu se v letech 2010 až 2022 spotřeba kávy na osobu v Číně zvýšila čtyřikrát.

Jün-nan, největší čínský region produkující kávu, se na produkci kávy v zemi podílí přibližně 98 %, přičemž Pchu-er – známý jako »hlavní město kávy« Číny – tvoří polovinu celkové produkce Jün-nanu.

Vystavovatel ukazuje šálek kávy během výstavy China International Coffee Expo v Pchu-eru v jihozápadní čínské provincii Jün-nan, 5. ledna 2024. FOTO – Xinhua/Xiong Xuanang

Podle Jang Süe-chua, ředitele Vysoké školy tropických plodin, byl Pchu-er vybrán jako místo pro obor vědy o kávě a kávového inženýrství, protože město se může pochlubit kompletním řetězcem kávového průmyslu, od semínka až po šálek.

Vysoká škola navázala spolupráci s více než 20 institucemi, včetně Čínské akademie tropických zemědělských věd a kávového gigantu Nestlé, aby vytvořila základny pro praxi mimo areál školy. Navázala také mezinárodní spolupráci s univerzitami v Thajsku a na Novém Zélandu, aby rozšířila obzor studentů.

»V Číně se nacházejí jak oblasti, kde se káva produkuje, tak obrovský spotřebitelský trh, takže studenti tohoto oboru mají příležitost seznámit se s celým průmyslovým řetězcem,« uvedl Čao Süe-mej, vedoucí oddělení pro marketing, inovace a renovaci obchodních značek ve společnosti Nestlé Čína, a poznamenal, že s rostoucím potenciálem kávového průmyslu se výrazně zvyšuje poptávka po kvalifikovaných odbornících.

Liou Chaj-feng, výkonný zástupce generálního ředitele Yunnan International Coffee Exchange, vyjádřil velká očekávání od bakalářského programu kávových studií.

Uvedl, že doufá, že díky studiu na univerzitě získají studenti přehled o trendech v odvětví a rozvinou dovednosti pro vytváření nových produktů a technologií pro kávu. »V budoucnu mohou baristy nahradit stroje, ale ti, kteří stroje navrhují, nahrazeni nebudou.«

Fotografie pořízená 10. září 2024 ukazuje Vysokou školu tropických plodin Zemědělské univerzity Yunnan ve městě Pchu-er v jihozápadní provincii Jün-nan. FOTO – Xinhua/Hu Chao

Podobné pocity sdílí i nová studentka na univerzitě Čchen Si-jüan. »Doufám, že v budoucnu odhalím tajemství kávy, která zůstávají nevyřešena, a zapojím se do hlubšího zkoumání tohoto nápoje prostřednictvím svého studia,« řekla.

(Xinhua)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy