V zemi s bohatou tisíciletou tradicí pití čaje zahájila v září nový semestr první skupina vysokoškolských studentů, kteří se zaměřují na kávovou vědu a technologii.
Cílem této průkopnické iniciativy na Zemědělské univerzitě Yunnan (YAU) je poskytnout vysokoškolské vzdělání v odborných znalostech souvisejících s kávou a uspokojit tak rostoucí poptávku po odbornících v zemi, kde spotřeba kávy rychle roste.
Do programu se letos zapsalo celkem 100 studentů. Studovat budou v univerzitním kampusu ve městě Pchu-er v jihozápadní provincii Jün-nan, kde byla zhruba před 130 lety vysazena první kávová semena.
V rozhovoru pro agenturu Xinhua Čchen S‘-jüan uvedla, že její zájem o kávu začal, když se jako žákyně 12. třídy připravovala na přijímací zkoušky na univerzitu.
»Potřebuji něco osvěžujícího, co mi pomůže soustředit se na studium, a tak jsem si vybrala kávu pro její povzbuzující účinek,« řekla a dodala, že čím více se o kávě dozvídala, tím více ji fascinovala.
Ke studiu oboru o kávě ji inspiroval také její otec, který se angažoval v kávovém průmyslu.
Poté, co tento týden navštívila první hodinu, si uvědomila, že tento obor je náročnější, než očekávala. »Doufám, že budu mít možnost dále studovat degustaci kávy, technologii a obchod,« řekla.
Šen I-ce z provincie Che-pej v severní Číně začal pít kávu ze stejného důvodu – aby byl při studiu svěží. Začal s instantní kávou a postupně se o tomto nápoji a kultuře, která za ním stojí, dozvěděl více.
»Dnes jsem ve třídě poprvé viděl celý proces, jak se surová zrna mění v šálek kávy,« řekl a dodal, že na katedře našel i přátele, kteří sdílejí jeho vášeň pro kávu.
Během čtyř let na vysoké škole absolvují studenti základní kurzy, jako je matematika, chemie a angličtina. Po úvodních hodinách o kávě postoupí do specializovaných kurzů, jako je chemie chuti kávy, principy kávového inženýrství, pražení a hodnocení a světový obchod s kávou. Jsou také vybízeni k získání certifikátů, jako je například zkouška Q-Grader.
»Od metropolí až po malá města v Číně je vidět spousta kaváren, ale chybí nám odborníci, kteří by se vyznali jak v pěstování a výrobě kávy, tak i v jejím prodeji,« řekl Čchen Š‘-wej, který vede obor na Vysoké škole tropických plodin na YAU.
Poznamenal, že v kávovém sektoru chtějí pěstovat multidisciplinární talenty, aby podpořili kvalitní rozvoj čínského kávového průmyslu.
Čína loni předstihla Spojené státy a stala se zemí s největším počtem prodejen kávy na světě. Nyní se stala nejrychleji rostoucím trhem ve východní Asii, pokud jde o spotřebu kávy. Podle Mezinárodní organizace pro kávu se v letech 2010 až 2022 spotřeba kávy na osobu v Číně zvýšila čtyřikrát.
Jün-nan, největší čínský region produkující kávu, se na produkci kávy v zemi podílí přibližně 98 %, přičemž Pchu-er – známý jako »hlavní město kávy« Číny – tvoří polovinu celkové produkce Jün-nanu.
Podle Jang Süe-chua, ředitele Vysoké školy tropických plodin, byl Pchu-er vybrán jako místo pro obor vědy o kávě a kávového inženýrství, protože město se může pochlubit kompletním řetězcem kávového průmyslu, od semínka až po šálek.
Vysoká škola navázala spolupráci s více než 20 institucemi, včetně Čínské akademie tropických zemědělských věd a kávového gigantu Nestlé, aby vytvořila základny pro praxi mimo areál školy. Navázala také mezinárodní spolupráci s univerzitami v Thajsku a na Novém Zélandu, aby rozšířila obzor studentů.
»V Číně se nacházejí jak oblasti, kde se káva produkuje, tak obrovský spotřebitelský trh, takže studenti tohoto oboru mají příležitost seznámit se s celým průmyslovým řetězcem,« uvedl Čao Süe-mej, vedoucí oddělení pro marketing, inovace a renovaci obchodních značek ve společnosti Nestlé Čína, a poznamenal, že s rostoucím potenciálem kávového průmyslu se výrazně zvyšuje poptávka po kvalifikovaných odbornících.
Liou Chaj-feng, výkonný zástupce generálního ředitele Yunnan International Coffee Exchange, vyjádřil velká očekávání od bakalářského programu kávových studií.
Uvedl, že doufá, že díky studiu na univerzitě získají studenti přehled o trendech v odvětví a rozvinou dovednosti pro vytváření nových produktů a technologií pro kávu. »V budoucnu mohou baristy nahradit stroje, ale ti, kteří stroje navrhují, nahrazeni nebudou.«
Podobné pocity sdílí i nová studentka na univerzitě Čchen Si-jüan. »Doufám, že v budoucnu odhalím tajemství kávy, která zůstávají nevyřešena, a zapojím se do hlubšího zkoumání tohoto nápoje prostřednictvím svého studia,« řekla.
(Xinhua)