Odbory veřejné sféry vyhlásily stávkovou pohotovost!

Odborové svazy veřejného sektoru dnes vyhlásily stávkovou pohotovosti kvůli tomu, že zatím stále nemají s vládou dohodu na zvýšení platů pro letošek a příští rok.

»Naše odborové svazy zastupující zaměstnance ve veřejných službách a správě se usnesly, že adekvátní reakcí na dosavadní průběh vyjednávání o valorizaci platů v roce 2024 a 2025 je vyhlášení stávkové pohotovosti v jednotlivých odborových svazech,« stojí v tiskovém prohlášení odborářů.

Ti uvedli, že po několika urgencích na předsedu vlády Petra Fialu (ODS) se v červnu uskutečnily dvě jednání s ministrem práce a sociálních věcí Marianem Jurečkou (KDU-ČSL). Na prvním jednání vznesli požadavek na navýšení platových tarifů o 15 % od 1. září tohoto roku a následně se pokusili najít kompromis a snížili svůj požadavek na 10 %.

»Stávková pohotovost je neomezená. Může být ukončena až po dohodě o platech na rok 2024 a 2025,« řekl na tiskové konferenci šéf odborů státních orgánů a organizací Pavel Bednář a vypočítal, že ve stávkové pohotovosti je osm ze třinácti svazů, ostatní postup podporují.

Mezi zmíněnou osmičkou jsou Odborový svaz státních orgánů a organizací, Odborový svaz zdravotnictví a sociální péče, Českomoravský odborový svaz pracovníků školství, Unie orchestrálních hudebníků ČR, Odborový svaz pracovníků kultury a ochrany přírody, Odborový svaz pracovníků knihoven, Českomoravský odborový svaz civilních zaměstnanců armády a OS pracovníků vědy a výzkumu.

Mezi svazy, které stávkovou pohotovost podporují, jsou pak Odborový svaz hasičů, Odborový svaz pracovníků kulturních zařízení, Herecká asociace, OS UNIOS a Unie odborový svaz profesionálních zpěváků ČR.

»V červenci nám ministr financí Zbyněk Stanjura řekl, že před začátkem vládních prázdnin (čili do dneška), musí být o navýšení platů rozhodnuto a že předseda vlády v této věci svolá jednání. Což se do dnešního dne nestalo!« upozornili odboráři.

»Po dotazu sociálních partnerů na 176. Radě hospodářské a sociální dohody dne 16. 7. 2024, jaký bude další postup ze strany vlády k požadavku sociálních partnerů na zvýšení platů, předseda vlády odpověděl, že zatím není k dispozici analýza dalšího vývoje státního rozpočtu a rozhodnutí zatím nebylo přijato,« připojil Bednář informace o dalším vývoji. »Mám pocit, že s námi vláda hraje divadlo a jedná jen naoko,« dodal.

(pk)

FOTO – cmkos.cz

Související články

2 KOMENTÁŘŮ

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy