Čínské turistické destinace v souvislosti s nárůstem počtu návštěvníků ruší povinnost rezervací

Vzhledem k tomu, že čínské turistické destinace letos v létě zažívají nárůst domácích i zahraničních návštěvníků, mnoho oblíbených míst zrušilo povinnost rezervace, aby se snížily potíže a turistům se umožnilo bezproblémové cestování.

Turisté nyní mohou navštívit většinu nejvýznamnějších atrakcí ve městech, jako je Šanghaj, Peking, Su-čou, Čcheng-tu a Chang-čou, aniž by si museli předem rezervovat časový úsek.

Potěšení turisté

Minulý měsíc Městský úřad pro kulturu a cestovní ruch v Pekingu oznámil, že budou zrušeny požadavky na rezervaci vstupenek do všech turistických atrakcí s výjimkou Palácového muzea a Čínského národního muzea.

Jedná se o jednu z posledních změn pravidel v několika turistických městech. Například město Su-čou ve východočínské provincii Ťiang-su zrušilo požadavky na rezervaci na jméno pro svá vyhlídková místa a kulturní zařízení na nejvyšší úrovni, s výjimkou některých klíčových atrakcí, jako je zahrada Pokorného správce, zahrada Lvího háje a hlavní areál Muzea Su-čou.

Místní úřady uvedly, že tato úprava byla provedena po pečlivé analýze faktorů, jako je průměrný denní počet návštěvníků těchto míst a jejich maximální kapacita.

V souvislosti s rozhodnutím města Chang-čou zrušit požadavky na rezervaci řekla jedna turistka jménem Lu agentuře Sin-chua, že se jí podařilo prozkoumat ikonická místa, jako je pagoda Lej-feng, palác De-čou a národní mokřadní park S‘-si, za jediný den.

»Není třeba se předem rezervovat nebo dokonce protahovat průkaz, takže náš časový plán je flexibilnější a naše cestování příjemnější,« uvedl turista z východočínské provincie An-chuej.

»Myslím, že zrušení rezervačního systému je skvělé, protože mi umožňuje spontánní návštěvu jakékoliv turistické atrakce, která se mi během prázdnin líbí. Je to mnohem lepší než trčet celý den doma, protože se mi nepodařilo zajistit rezervaci,« stálo v jednom z komentářů na sociálních sítích.

Změna pravidel je také dobrou zprávou pro rostoucí počet zahraničních turistů, kteří si Čínu vybírají jako svou destinaci. Podle poskytovatele online cestovních služeb Ctrip vzrostly v první polovině letošního roku objednávky zájezdů více než 1,6krát ve srovnání se stejným obdobím roku 2023.

Turistické destinace s rezervačními systémy zavedly uživatelsky přívětivější opatření, aby vyhověly cestovním potřebám specifických skupin.

Palácové muzeum spustilo zrychlenou rezervaci a prodej vstupenek pro skupiny nezletilých. Pro velmi malé děti není rezervace nutná, pokud je doprovází dospělá osoba se vstupenkou.

Podobně Muzeum Velkého čínského kanálu v Jang-čou zavedlo »seniorskou vstupenku«, která umožňuje návštěvníkům starším 70 let vstup bez rezervace.

Prodloužená otevírací doba

Tyto změny sice získaly širokou podporu, ale zároveň vyvolaly debatu o tom, zda by kvůli zvýšenému počtu návštěvníků nemohla být ohrožena kvalita cestovního ruchu, přičemž mnozí vyjadřují obavy, že zrušení těchto požadavků by mohlo vést k přeplnění oblíbených památek.

V loňském roce vydalo ministerstvo kultury a cestovního ruchu oběžník, v němž naléhavě vyzvalo k úsilí o optimalizaci řízení rezervací v turistických lokalitách a zároveň upozornilo, že je třeba se vyhnout »univerzálnímu« přístupu, aby se co nejvíce vyhovělo potřebám turistů.

Podle Taj Pina, prezidenta Čínské akademie cestovního ruchu, by rozhodnutí, zda implementovat rezervační systém, mělo být založeno na důkladném posouzení a výzkumu.

Začátkem tohoto měsíce vydala Národní správa kulturního dědictví oznámení, v němž uvádí, že významné památky mohou podle potřeby prodloužit svou otevírací dobu nebo pořádat virtuální výstavy.

Letos v létě mnoho muzeí zahájilo »noční prohlídky« nebo prodloužilo otevírací dobu, aby návštěvníkům poskytlo rozmanité zážitky.

Pro efektivní zvládnutí velkého počtu návštěvníků a zajištění bezpečnosti doporučují odborníci posílit monitorování toku návštěvníků, provádět důsledné kontroly a zavést pružnější regulační opatření.

V Šanghaji se objevilo řešení v podobě spuštění miniprogramu WeChat »Enjoy Shanghai«. Tento nástroj nabízí v reálném čase aktuální informace o toku návštěvníků a maximální kapacitě přibližně 140 atrakcí po celém městě, což umožňuje turistům před návštěvou snadno zjistit, zda je místo »příliš přeplněné«.

Turistické atrakce musí podle názorů uživatelů sítí pečlivě zvážit klady a zápory opatření v oblasti řízení a zavést spolehlivý systém, který zajistí bezpečnost i pozitivní zážitky návštěvníků.

(Xinhua)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy