Levicová koalice ve Středočeském kraji zahájila kampaň pod Velkým Blaníkem

Koalice pro krajské volby ve Středočeském kraji pod názvem STAČILO! – Spojená levice KSČM, ČSSD-Česká suverenita sociální demokracie a ČSNS zahájila svou kampaň včera na tradičním Setkání pod Velkým Blaníkem, které se uskutečnilo již po dvaatřicáté.

Mezi hosty byli kromě vedení krajské organizace KSČM, také zástupci Klubu českého pohraničí (KČP), Levicových klubů žen (LKŽ) a Odborového sdružení Čech, Moravy a Slezska (OS ČMS). Moderování se tentokrát po dlouholeté organizátorce a moderátorce »Blaníka« Marii Krejčové ujal nynější předseda hostitelského OV KSČM Benešov Ivan Cinka.

Setkání bylo tradičně zahájeno Husitským chorálem. Cinka připomněl výročí hrdinné smrti mistra Jana Husa, který na Blaníku také kázal, a citoval jeho apel: »Hledej pravdu, prav pravdu, slyš pravdu, uč se pravdě, miluj pravdu, braň pravdu až do konce svého žití.« Zdůraznil jeho aktuálnost i dnes, »kdy je lež vydávána za pravdu a pravda za dezinformaci. Kdy je pravda potlačována všemi možnými prostředky a skuteční dezinformátoři nám vládnou«. »Ano, je to jako když zloděj volá, chyťte zloděje,« dodal.

Poté dostali slovo kandidáti do zastupitelstva kraje, přičemž lídra kandidátky, padesátiletého záchranáře Jindřicha Havelku, moderátor vyzpovídal zvlášť v samostatném bloku. Přednost tak dostaly ženy.

Miloslava Vostrá, bývalá předsedkyně rozpočtového výboru Sněmovny, uvedla, že kraj by měl konečně začít řešit zdravotnictví. »Já absolvuji řadu vyšetření a vidím, jak to funguje. Na to, že už nejsem jako pacient, na to už jsem si zvykla, ale jak se ke mně někdy chovají jako ke klientovi…, a to není ani tak chyba toho personálu, ale spíš systému. Tak si myslím, že je potřeba, aby se zřizovatel krajských nemocnic nad tím systémem fungování těchto nemocnic, které zřizuje, a vůbec nad sítí zdravotnických zařízení v kraji zamyslel.«

Tereza Čechová Humpolcová, která na víceletém gymnáziu v Mělníku učí informatiku, matematiku a fyziku, by se například chtěla zasadit o to, »aby existovaly programy, které by zajistily obědy zdarma pro děti, které to potřebují«.

Zdeněk Štefek, jenž už má zkušenost mj. z funkce radního pro oblast kultury a památkové péče kraje, se zabýval plány koalice na podporu obecní a družstevní bytové výstavky. »Budou se stavět nové byty, a navíc část těch kapacit bude potom vyhrazena pro potřebné profese, jako jsou třeba učitelé, zdravotníci, záchranáři, policisté a další, tak, abychom dotvořili sítě tam, kde tyto služby nefungují nebo jsou nedostupné. Samozřejmě součástí výstavby budou i nebytové prostory. Tam mohou být obchody, ordinace a všechno, co potřebujeme, aby infrastruktura v kraji byla dotažena skutečně do každého koutu.« Doplnil, že v programu koalice je opět vrátit se k žákovskému a seniorskému jízdnému. »To znamená, že žáci a studenti a senioři nad 65 let budou cestovat po území Středočeského kraje zdarma,« upřesnil.

Bývalý krajský zastupitel Václav Melša, který v minulosti působil ve výborech sociálním a pro hospodářský a regionální rozvoj, by rád na svoji práci navázal. »Tehdy se nastavily procesy, které do dneška běží a fungují a je potřeba je dál rozvíjet, protože Středočeský kraj jako nejlidnatější také nejvíc stárne. A domovy seniorů, sociální péče, to je obrovský finanční tok a je potřeba ho dále rozvíjet, protože se nám stěhují stárnoucí lidé z Prahy do našich domovů seniorů,« řekl. Rád by se také věnoval sportu, na který »kašle stát i kraj«.

Jiří Urban, rada na ministerstvu školství, mládeže a tělovýchovy, by se chtěl věnovat zejména učňovskému školství, které považuje za problém nejen ve Středočeském kraji, ale v celé republice. »Školy ubývají, není o ně zájem. Je třeba zabránit tomu, aby učňáky byly rušené a slučované, a je třeba zlepšit osvětu mezi lidmi, aby se vůbec obory naplnily, protože o ně není zájem. Přitom takový instalatér se v dnešní době uživí lépe než nějaký vysokoškolák,« dodal.

Lídr Havelka: Sociální a zdravotní systém je děravý jak řešeto

Lídr kandidátky Havelka, který třicet let pracuje v Integrovaném záchranném systému a posledních dvacet let pak u Zdravotnické záchranné služby v rozhovoru nejprve ocenil, že se v kraji podařilo vytvořit širší levicovou koalici. »My mladší jsme po tom volali už při minulých krajských volbách. Je to jednoznačně dobře, spojit síly, programy máme podobné,« dodal.

Z koaličního programu pak vyzdvihl sociální a zdravotní problematiku. »Je to děravý řešeto. Kam se podíváte, tam by měl člověk vrazit prst a zadělat tu díru. Je to všechno o penězích. Je naprosto na místě navrhovat přes krajské zastupitelstvo změnu zákona o rozpočtovém určení daní. Středočeský kraj je vedle Prahy naprostá Popelka,« postěžoval si.

Slovo pak dostali i další kandidáti do voleb a také představitelé zastoupených organizací – předsedkyně krajské organizace LKŽ Alena Grospičová, předseda OS ČMS Stanislav Grospič a předseda krajské rady KČP František Kovář spolu s jeho spoluzakladatelem Jiřím Pokorným.

Mluvené slovo se přitom po celou dobu střídalo s hudebními vstupy Petra Tomana, muzikanta, který dovede zahrát na strunu mladým i těm dříve narozeným.

Také letos bylo pod Velkým Blaníkem pro účastníky setkání připraveno posezení s občerstvením, k prohlédnutí ale i k podpisu byly kroniky, získat bylo možné výtisky Naší pravdy nebo Slovanské vzájemnosti, případně si zahrát šachy, a to například i s kandidátem Zdeňkem Milatou. V petičním stánku bylo možné podepsat petice například proti dvěma plánovaným cizím vojenským základnám ve Středočeském kraji i proti korespondenční volbě.

Miroslav Maršálek

FOTO – autor

Související články

1 KOMENTÁŘ

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy