Fórum think-tanku Čína-EU vyzdvihuje novou kvalitu výrobních sil

Institut Xinhua vydal zprávu o nových kvalitních výrobních silách a ve středu uspořádal Čínsko-evropské fórum think tanků.

Odborníci, kteří se fóra zúčastnili, uvedli, že čínská iniciativa tohoto konceptu vnese nový náboj a podněty do prosperity a rozvoje Číny i světa.

Jean De Ruyt, spolupředseda Evropsko-asijského centra, poznamenal, že rychlá realizace rozvoje nových kvalitních výrobních sil v Číně přinesla významné výsledky, a vyzval Evropu, aby držela krok s technologickou a průmyslovou revolucí.

»Musíme se tomu přizpůsobit a je to určitě správná cesta, jak změnit náš průmysl a ekonomiku,« řekl.

De Ruyt zdůraznil roli EU jako druhého největšího obchodního partnera Číny a klíčového zdroje zahraničních investic a vyzdvihl význam dialogu a spolupráce, zejména v oblasti elektromobilů.

Fu Chua, prezident tiskové agentury Xinhua a předseda akademického výboru Institutu Xinhua, přednáší na Čínsko-evropském fóru think tanků a představení zprávy o nových kvalitních výrobních silách v Bruselu, Belgie, 19. června 2024. Institut Xinhua, špičkový think tank tiskové agentury Xinhua, zde ve středu představil zprávu o nových kvalitních výrobních silách. FOTO – Xinhua/Zhao Dingzhe

Fabrizio Hochschild, bývalý náměstek generálního tajemníka Organizace spojených národů (OSN), uvedl, že koncept nových kvalitních výrobních sil je aktuální koncepční novinkou, která má zásadní význam nejen pro hospodářský rozvoj Číny, ale má dopad i za jejími hranicemi.

Soubory čínských strategií označil za progresivní model, který je v souladu s vizí OSN v oblasti digitálních technologií, umělé inteligence a inovací.

Zdůraznil, že umělá inteligence by měla sloužit jako nástroj globálního míru a udržitelného rozvoje, nikoli jako zdroj nerovnosti a napětí, a podtrhl nutnost vedoucí úlohy Číny a mezinárodní spolupráce v této oblasti.

Podle zprávy je Čína již řadu let významnou hnací silou globálního růstu, která se na světovém hospodářském růstu podílí v průměru 30 % ročně. Očekává se, že zrychlená tvorba nových kvalitních výrobních kapacit v Číně poháněná technologickými inovacemi dodá globálnímu hospodářskému rozvoji značnou dynamiku.

Na snímku z 21. května 2024 je rentgenový difraktometr ve společnosti zabývající se novými energetickými technologiemi v Čchin-čou v jihočínské autonomní oblasti Kuang-si-čchuang. V posledních letech Kuang-si aktivně vyhledává příležitosti prostřednictvím meziregionální průmyslové spolupráce, aby se zaměřila na trh ASEAN. FOTO – Xinhua/Zhang Ailin

Zpráva rovněž poukazuje na zásadní roli Číny v celosvětovém zeleném a nízkouhlíkovém rozvoji a zmiňuje její efektivní výrobní a produkční systémy pro solární zařízení, elektrická vozidla a další technologie, které výrazně snížily náklady na světový přechod k ekologickému zemědělství.

Violeta Bulcová, bývalá komisařka EU pro dopravu a místopředsedkyně Evropsko-asijského centra, uvedla, že rozvoj nových kvalitních výrobních sil přispívá k udržitelnosti životního prostředí a snižuje závislost na omezených přírodních zdrojích.

Li Pcheng-čcheng, viceprezident čínského mlékárenského gigantu Mengniu Group, zdůraznil, že mlékárenský průmysl by měl přijmout inovace, digitální inteligenci a zelený rozvoj jako své tři hlavní motory modernizace tradičního odvětví s ohledem na jeho novou kvalitu.

Místopředseda Belgicko-čínské hospodářské a obchodní rady Vincent De Saedeleer vyzdvihl čínskou podporu inovací v různých oblastech a vyzval k většímu dialogu, výměně a spolupráci mezi Čínou a Evropou v zájmu dosažení globálního udržitelného rozvoje.

Na snímku z 15. května 2024 je zachycena výrobní linka na výrobu motorů společnosti Guangxi Yuchai Machinery Group Co., Ltd. v Jü-lin v jihočínské autonomní oblasti Kuang-si Čuang. FOTO – Xinhua/Cao Yiming

V exkluzivním rozhovoru pro agenturu Xinhua před zahájením čínsko-evropského think-tankového fóra Erik Solheim, spolupředseda Evropsko-asijského centra a bývalý náměstek generálního tajemníka OSN, uvedl, že čínské úsilí o rozvoj nové kvality produktivity bude pro lidskou společnost významným pokrokem, který dodá nový impuls k dosažení cílů udržitelného rozvoje OSN.

Pochválil čínský rozvoj nových kvalitních výrobních sil založených na inovacích, které jsou v souladu s novými koncepcemi rozvoje, a vyzval ostatní země, aby se poučily z čínského úspěchu v oblasti technologických inovací a ekologického rozvoje.

Zpráva v pěti kapitolách, která vychází z hloubkového šetření a výzkumu, systematicky rozpracovává koncept nových kvalitních výrobních sil.

Fóra, které spolupořádala tisková agentura Xinhua a Evropsko-asijské centrum, se zúčastnilo více než 100 zástupců z politických, think-tankových, mediálních a obchodních kruhů Číny a Evropy a také z mezinárodních organizací.

(Xinhua)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy