Čínský letoun pro modifikaci počasí MA-60 přichází s novou variantou

Podle společnosti Aviation Industry Corporation of China (AVIC) byla vyvinuta nová varianta čínského letounu pro meteorologické účely MA-60, který má lépe sloužit při plnění meteorologických úkolů.

Varianta letounu MA-60 modifikovaného pro meteorologické účely v konfiguraci A nedávno dokončila letové zkoušky způsobilosti, uvedla společnost AVIC, přední čínský výrobce letadel.

Do této nové varianty letounu bylo v souladu s požadavky Čínského meteorologického úřadu přidáno zařízení pro detekci atmosféry vyvinuté v Číně, sdělila společnost AVIC.

Za účelem ověření funkčnosti byly koncem dubna na letišti ve městě Su-ining v jihozápadní čínské provincii S’-čchuan zahájeny zkušební lety a zkoušky letové způsobilosti.

Nová varianta MA-60 uskutečnila osm letů, při nichž se ověřovaly různé funkce, jako je ovladatelnost, stabilita, systém varování před pádem a komunikace mezi vzduchem a zemí, a také rozptyl ohnivých pásů, kapalného dusíku a prášku pro použití při detekci atmosféry, uvádí AVIC.

Letoun MA-60 pro modifikaci počasí patří do domácí rodiny víceúčelových letounů MA-60 »Modern Ark«, které vyvíjí společnost AVIC XAC Commercial Aircraft Co., Ltd. v Si-anu v severozápadní čínské provincii Šen-si.

Tento specializovaný středně velký letoun s pevným křídlem se vyznačuje schopnostmi, jako je velké užitečné zatížení, dlouhá vytrvalost a multifunkčnost při operacích zaměřených na změnu počasí, a může účinně zmírňovat jarní sucha a podporovat orbu.

Podle AVIC v sobě integruje funkce meteorologické detekce a umělého zesílení deště a může také provádět operace úpravy počasí v různých podmínkách.

Tento letoun hraje důležitou roli při monitorování atmosférického prostředí, analýze atmosférických dat a studiu meteorologických věd. Je schopen plnit úkoly, jako je posilování dešťových srážek, pomoc při suchu a ochrana vodních zdrojů, stejně jako hašení lesních a travních požárů.

Stal se klíčovým hráčem při čínských snahách o modifikaci počasí. V roce 2024 zatím proběhlo několik cyklů umělého posilování srážek v provincii Ča-an-si, aby se vyřešilo sucho a další meteorologické problémy v tomto regionu.

V tomto roce se také zapojil do boje s lesními požáry a dalších misí. V polovině března 2024 byl naléhavě nasazen do záchranné mise poté, co v hornaté oblasti okresu Ja-ťiang v provincii S’-čchuan vypukl ničivý lesní požár.

Během této mise hrál letoun MA-60 pro modifikaci počasí spolu s dalšími letouny čínské provenience klíčovou roli při plnění úkolů od leteckého monitorování katastrof až po obnovu telekomunikací a umělé zesílení srážek, uvedla společnost AVIC.

(Xinhua)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy