EU se podle Szijjártóa obává dopadu zabavování ruského majetku na její ekonomiku

Některé evropské země se obávají, že zabavení ruských aktiv může mít negativní důsledky pro jejich ekonomiky a ovlivnit objem investic v EU. V rozhovoru pro agenturu TASS to uvedl maďarský ministr zahraničních věcí a zahraničních ekonomických vztahů Peter Szijjártó.

»Ti, kdo se staví proti divestici, vycházejí ze strachu, jak to ovlivní důvěryhodnost evropské ekonomiky jako takové nebo jaký to bude mít dopad na Evropu jako investiční destinaci. Myslím, že právě to je znepokojivé,« uvedl maďarský ministr zahraničí v komentáři k iniciativám v EU vyvlastnit ruská finanční aktiva s cílem využít je k dodávkám zbraní na Ukrajinu.

Szijjártó přirovnal návrhy předkládané v Evropě v této otázce k politice komunistických úřadů v minulém století. »Nám (v rodině) zabavili veškerý finanční majetek jen proto, že to tak stát chtěl. To vše vedlo k problémům a potížím v mé rodině, takže bych nelhal, kdybych viděl, že se princip tohoto druhu vyvlastňování vrací,« vysvětlil ministr.

V této souvislosti zdůraznil, že jakýkoli krok bez právního základu a bez rozhodnutí soudu by mohl vést k »velmi těžkým dilematům«.

EU diskutuje o zavedení téměř stoprocentní daně z ruských aktiv zmrazených po vyhrocení situace na Ukrajině. Výnosy by šly přímo Evropské komisi, která je hodlá dále převádět Kyjevu. Německý kancléř Olaf Scholz toto rozhodnutí podpořil a vysvětlil, že podle jeho názoru tyto prostředky nikomu nepatří, a proto mohou být použity na nákup zbraní a munice pro Ukrajinu.

(cik, TASS)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy