Systém, který měl zjednodušit proces přijímání na střední školy a omezit chaos, nefunguje

Digitální přihlašovací systém, který připravil Cermat pro přihlášky na střední školy, nefunguje. Otevřít se měl dnes ráno, zájemcům se však ukázala omluva s informací, že spuštění systému bylo odloženo z důvodu komplikací s nahráváním příloh. Kdy se systém spustí, zatím není jasné. Ministr školství Mikuláš Bek (STAN) se za vzniklé komplikace omluvil.

Systém se měl spustit dnes ráno. Podle ředitele společnosti Cermat Miroslava Krejčího však při posledních testech Cermat našel problém s nahráváním některých příloh. Problém už odstranili, ale ukázalo se, že jde o poměrně velký zásah, takže je třeba provést další testy. Přesný termín spuštění podle Krejčího záleží na kapacitě expertů, které Cermat osloví. Doufá, že systém se podaří spustit v pátek večer. »Předpokládané datum spuštění systému je páteční večer, ale může se ještě změnit,« uvedli ve čtvrtek ráno autoři systému.

»Něco to vypovídá o tom, co se děje teď ve státě,« reagoval pro iportaL24.cz místopředseda sněmovního školského výboru Zdeněk Kettner (SPD). Nejde podle něj o první problém s elektronizací, v této souvislosti připomenul problémy se spuštěním aplikace eDoklady z dílny vicepremiéra Ivana Bartoše (Piráti). Chce ale věřit tomu, že systém se do konce týdne podaří zprovoznit. »Vzhledem k tomu, že jde o zcela nový systém, testování mohlo proběhnout o něco dříve, ale pokud se to podaří zprovoznit do konce týdne, tak by žádný velký problém nastat neměl, pokud se to bude prodlužovat, tak to už by problém pro rodiče a pro žáky mohl být,« dodal Kettner. Spekulovat o tom, kdo za vzniklou situaci nese odpovědnost, nechtěl. »Nedokážu to posoudit, bylo by to střílení od buku,« uvedl Kettner.

Resort si vysloužil nedostatečnou

To Pavel Klíma (TOP 09), který je pověřený vedením školského výboru, má jasno. Odpovědnost za to, že systém po půlnoci nezačal fungovat, podle něj nese ministr školství Mikuláš Bek (STAN). »Chápu, že chybu objevili až včera (ve středu) večer. Neomlouvá je to ale, celý systém měl být odzkoušený,« řekl Klíma. Měla by podle něj být vyvozena osobní odpovědnost. Krejčího přitom označil za zodpovědného. »Pan ministr říkal, že na to dohlédne,« uvedl.

»Tohle se nesmí stávat a je to hrubou chybou. Školní mluvou je to na nedostatečnou,« sdělil ČTK lidovecký poslanec Šimon Heller.

Členka školského výboru Jana Berkovcová (ANO) na sociální síti X uvedla, že Beka několikrát upozorňovala na to, že Cermat je rizikem celého procesu elektronické přihlášky a že tuto úlohu nezvládne. »Vy jste se za něj ale opakovaně zaručil. Všichni víme, jak to dopadlo. Jakou z toho vyvodíte zodpovědnost vy?« napsala.

Premiér Petr Fiala (ODS) vidí časový prostor pro zápis do elektronického systému přihlášek na střední školy. »Nemám z toho žádnou radost, nicméně nemělo by to mít vliv na průběh přijímacího řízení,« uvedl před dnešním odletem na summit do Bruselu. Prostor pro podání přihlášek podle něj bude, »nicméně něco takového by se stávat nemělo«.

Bek se omlouvá

Ministr školství se omluvil za komplikace, poprosil rodiče i žáky o trpělivost. Bezpečnost dat a celého systému má podle něj přednost. »Za komplikace se omlouvám a prosím uchazeče i rodiče o trpělivost,« uvedl.

»Je lepší že se na tu chybu přišlo před spuštěním systému než potom, nebyla ohrožena žádná data uchazečů o studium, nebyla zmarněna jejich práce,« řekl ministr na odpoledním briefingu. Zdůraznil, že jde o technický problém, který provází start mnoha systémů.

V pondělí podle toho, jak se bude situace vyvíjet, rozhodne o tom, zda se prodlouží termín pro podávání elektronických přihlášek.

Ministr zatím nevyslyší některá volání po personálních změnách. »Nejdříve vyřešíme problém, spustíme systém, budeme analyzovat příčiny toho zpoždění a pak teprve budeme uvažovat o nějakých personálních konsekvencích,« uvedl. »Politické gesto, které by spočívalo v tom, že teď odvolám ředitele Cermatu, mi přijde nesmyslné a laciné,« dodal Bek.

O odstoupení neuvažuje ani ředitel Cermatu Krejčí. »Chápal bych to jako svoji slabost a útěk z boje, pokud nebudu odvolán, tak v tuhle chvíli neodstoupím,« prohlásil. Také on se dnes za vzniklé komplikace omluvil.

Čas na přihlášky je do 20. února

Přihlášky mohou žáci, respektive jejich rodiče, podávat do 20. února. Přihlášky je možné kromě elektronického způsobu podávat také papírovou formou s podporou elektronického systému, případně zůstat u papírové formy. Žáci si budou nově moci podat tři přihlášky místo dvou a určí na nich, na jakou školu chtějí nejvíce.

Nový systém má zjednodušit celý proces přijímání na střední školy a omezit chaos, který ho v minulých letech provázel.

Elektronický systém podávání přihlášek je propojený se základními registry. Digitální a informační agentura (DIA) proto kvůli očekávanému náporů uživatelů posílila o 45 procent systém Identity občana, prostřednictvím kterého se budou lidé do systému hlásit. Opatření agentura přijala kvůli nedávným problémům při přihlašování do nové aplikace eDoklady.

(jad)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy