Začíná Liga národů, trofej obhajuje Španělsko. Češi myslí na postup

Soutěž, která si získává stále větší oblibu a prestiž, je počtvrté tady. Fotbalová Liga národů, jež nahradila přátelské zápasy, začíná ve čtvrtek. Hned první hrací den se představí v ruletě největší favorit, obhájce titulu a čerstvý mistr Evropy Španělsko. To hostuje v Srbsku, pátečním lákadlem bude především duel Francie s Itálií, Češi se po sestupu z elitní úrovně A na úvod utkají v »béčku« s Gruzií na její půdě, v úterý je čeká domácí duel v Edenu s Ukrajinou.

Herní klíč Ligy národů není tak složitý, jak to na první pohled vypadá. Čtyřiapadesát účastníků je rozděleno jako v předešlých ročnících do čtyř výkonnostních lig A, B, C a D. V »áčku« až »céčku« hraje 16 týmů ve čtyřech skupinách, v nejslabší úrovni D pak šest reprezentací ve dvou skupinách po třech. Vítězové jednotlivých skupin od »béčka« po »déčko« postoupí do vyšší ligy, poslední týmy z »áčka« po »céčko« sestoupí. Nově se hraje i baráž, která čeká mužstva z druhých míst ve druhé nejvyšší úrovni s třetími z té nejvyšší. Stejně je tomu i mezi úrovní B a C.

O trofej si nově zahraje hned osm týmů – první dva z každé ze skupin v »áčku«. Vítězové čtvrtfinále postoupí do závěrečného Final Four, jež je na programu v červnu příštího roku. Kromě sportovní prestiže bude v Lize národů lákadlem i to, že z ní vede cesta do baráže o postup na mistrovství světa 2026, které uspořádají Mexiko, Kanada a Spojené státy americké. V ní si zahrají čtyři nejlepší mužstva, která nepostoupí přímo z klasické kvalifikace. Ta startuje na jaře 2025.

Česká republika, která na letošním mistrovství Evropy balila kufry už po třech duelech, se utká ve skupině kromě Gruzie a Ukrajiny i s Albánií. Prvním domácím startem národního týmu bude v úterý zápas proti Ukrajincům. »Reprezentace měla na Euru v Německu skvělou podporu, stejně tak při předchozích přípravných i kvalifikačních zápasech. Hned první domácí zápas po skončení mistrovství Evropy je ideální příležitost, jak můžeme fanouškům poděkovat,« citovaly svazové stránky předsedu FAČR Petra Fouska.

»Budeme samozřejmě moc rádi, pokud se atmosféra alespoň přiblíží té v Německu. Všechny zveme, abychom do nového ročníku Ligy národů společně vstoupili co nejlépe,« řekl reprezentační trenér Ivan Hašek.

(koz)

Související články

1 KOMENTÁŘ

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy