Sedm gólů v síti Malty. Předposlední přípravu zpestřil dvoubrankový Chytil

Pohodová výhra. Sedm gólů a příprava, která splnila, co od ní národní tým očekával. Takový je rezultát dnešního předposledního přípravného duelu před mistrovstvím Evropy ve fotbale. V rakouském Grödigu porazili svěřenci kouče Ivana Haška Maltu 7:1 a stihli vyzkoušet řadu variant, včetně těch záložních.

Národní tým vedl do utkání v roli kapitána Antonín Barák, kterého Haškův předchůdce Jaroslav Šilhavý přehlížel, a do branky se postavila plánovaná dvojka Matěj Kovář. Toho navíc v polovině duelu vystřídal Vítězslav Jaroš, jenž si připsal premiérový start za reprezentační A-tým.

Jen na lavičce tak zůstali nejen plánovaná jednička mezi tyčemi Jindřich Staněk, ale například i tradiční kapitán Tomáš Souček nebo útočníci Patrik Schick či Jan Kuchta. Zato Barák si věřil a hned zkraje zápasu proměnil pokutový kop po ruce maltského kapitána Borga.

Na druhý gól ale Češi čekali až do konce poločasu, kdy se po Coufalově přihrávce poprvé v zápase trefil slávistický útočník Mojmír Chytil. Ten se gólově zaskvěl i po změně stran, kdy znovu po Coufalově centru přidal čtvrtý český gól.

Ano, správně připomínáte, že chybí třetí »kousek«. Ten ve 47. minutě svým premiérovým gólem v reprezentaci vstřelil krásnou střelou na zadní tyč David Jurásek.

Soupeř sice snížil, když se prosadil Paul Mbong, ale pak už to byl jen jeden velký český koncert, když se postupně trefili Ondřej Lingr, Matěj Jurásek a Václav Černý. Národní tým tak zvítězil i ve třetím utkání pod Ivanem Haškem, když navázal na březnové výhry 2:1 v Norsku a nad Arménií. Sedm gólů v jednom utkání vstřelil poprvé od výhry 7:0 nad Kuvajtem v listopadu 2021, tudíž za nejvyšším historickým vítězství samostatné ČR zaostal o fous, tedy o jediný gól…

»Byla to příprava a viděli jsme tam řadu chyb. Naštěstí se v druhé půli roztrhl pytel s góly a byli jsme absolutně efektivní, což mě těší,« řekl kouč Hašek po utkání. »Malta v Anglii prohrála jen 0:2 a i my jsme to neměli jednoduché. Druhý poločas nám ale vyšel a já jsem rád za dva góly,« liboval si Chytil.

Generálku na Euro si česká fotbalová repezentace odbude v pondělí 10. června v Hradci Králové proti Severní Makedonii. Dá se předpokládat, že už i v tom absolutně nejsilnějším složení. »Dnes není jednoduché kohokoli porazit takovýmto rozdílem jako dnes my. Jsme rádi a doufám, že pojedeme na Euro s dobře nastavenou hlavou,« dodal zaskakující kapitán Barák.

* * *

Česko – Malta 7:1 (2:0)

Branky: 44. a 57. Chytil. 6. Barák z pen., 48. D. Jurásek, 71. Lingr, 86. M. Jurásek, 89. Černý – 59. P. Mbong. Rozhodčí: Ebner – Kolbitsch, Undesser (všichni Rakousko). ŽK: Vitík, Sadílek, Červ – Reid, Teuma. ČK: J. Mbong (Malta).

Česko: Kovář (46. Jaroš) – Vitík, Hranáč, Zima – Coufal (63. Vlček), Barák (56. Lingr), Sadílek, Šulc, D. Jurásek (63. M. Jurásek) – Chorý (62. Černý), Chytil (79. Červ).

Malta: Bonello – S. Borg (77. Shaw), Pepe (49. Muscat), J. Borg, – J. Mbong, Guillaumier, S. Pisani (69. Garcia), Teuma (77. Grech), Camenzuli (69. Corbolan) – P. Mbong, Reid (46. Satariano).

(koz)

 FOTO – fotbal.cz

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy