Mrkev: v oblíbené zelenině byl objeven protirakovinný účinek

Vědci zjistili, že pravidelná konzumace mrkve může výrazně snížit riziko vzniku rakoviny střev, zejména pokud je pěstována pomocí hnojiv obsahujících minerály ze spodní vody. Rovněž, nedílná složka mrkve je betakaroten, který dokáže bránit vzniku rakoviny a je to levná a účinná prevence.

Během experimentu mrkvový extrakt snížil počet nádorů a zánětů u laboratorních myší s indukovaným kolorektálním karcinomem. 

V České republice se kolorektální karcinom vyskytuje velmi často: každý rok je diagnostikován u více než sedmi tisíc lidí, více než tři tisíce pacientů na toto onemocnění každoročně umírá. 

Vědci také poznamenali, že rovnováha střevní mikroflóry byla obnovena u zvířat léčených mrkví: zvýšil se počet bakterií spojených s ochranou sliznice a inhibicí růstu nádoru. Podle výzkumníků výsledky potvrzují, že složení půdy a typ hnojiva přímo ovlivňují protirakovinné vlastnosti rostlin.

Autoři se domnívají, že takové odrůdy mrkve se mohou stát součástí dietní prevence kolorektálního karcinomu, zejména v kombinaci s jinými antioxidačními produkty. Mrkev je také velmi bohatá na vitaminy skupiny A, B, C, D, E, K, minerály jako jsou: hořčík, měď, vápník, draslík, železo a vlákninu.  Podporuje obecně imunitní systém. Mrkev snižuje hladinu cholesterolu v krvi, posiluje činnost srdce a chrání tak srdce před rizikem infarktu. 

(is)

FOTO – wikivortaro

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy