V Berlínských bazénech se ochladí

Chladnější vodou v městských bazénech chce německá metropole přispět ke snížení závislosti na ruském plynu. Ve většině bazénů proto teplota klesne o jeden stupeň Celsia oproti normálu, v bazénech venkovních pak o stupně dva.

Na tiskové konferenci v Berlíně to v pondělí oznámil šéf městských bazénů Johannes Kleinsorg.

Spolková republika je na ruském plynu závislá z 55 procent, a i proto se zatím brání tomu, aby byly protiruské sankce kvůli válce na Ukrajině uvaleny i na tuto nerostnou surovinu. Zároveň ale německá vláda opakovaně zdůrazňuje, že je nutné závislost na Rusku co nejrychleji snížit.

Malým dílem k tomu teď mají přispět berlínské bazény, podle jejichž provozovatele si snížení teploty návštěvníci »sotva všimnou«. Jediný z městských bazénů v hlavním městě, který bude mít i v letošní letní sezóně takovou teplotu, na jakou jsou plavci zvyklí, je venkovní bazén v Mariendorfu, který je kompletně vytápěn solární energií.

Ke snížení teploty vody už podle agentury DPA přistoupily i bazény v Řezně nebo v Drážďanech. Městské bazény v hlavním městě Saska nedávno odhadly, že snížení teploty vody i vzduchu o jeden stupeň Celsia může vést až k desetiprocentním energetickým úsporám.

(čtk)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy