ECDC upozorňuje na zvýšený výskyt legionářské nemoci v Evropě

Evropské úřady musí být ostražité při odhalování a monitorování ohnisek legionářské nemoci, což je forma zápalu plic, jejíž výskyt se v Evropské unii (EU) a Evropském hospodářském prostoru (EHP) prudce zvýšil na bezprecedentní úroveň, uvedlo v pondělí Evropské středisko pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC).

V roce 2021 bylo hlášeno více než 10 700 případů, z toho 704 smrtelných, uvedlo ECDC ve své aktuální výroční epidemiologické zprávě.

V tiskové zprávě se uvádí, že s 2,4 případy na 100 000 obyvatel se jedná o nejvyšší roční míru hlášení onemocnění způsobeného bakterií legionella.

Na čtyři země – Itálii, Francii, Španělsko a Německo – připadalo 75 % hlášených případů, uvedlo ECDC.

Nejvíce postiženou skupinou obyvatel byli muži ve věku 65 let a více, u kterých bylo zaznamenáno 8,9 případů na 100 000 obyvatel.

Lidé se osvěžují u fontány v Římě, Itálie, 22. července 2022. FOTO – Xinhua/Alberto Lingria

»Příčina zvýšené míry výskytu případů, která byla v poslední době v Evropě zaznamenána, zůstává neznámá,« tvrdí ECDC a za možné faktory označuje změny v národních politikách testování a systémech dozoru a stárnutí populace.

K nárůstu mohly přispět také změny v konstrukci a infrastruktuře vodovodních systémů a změny podnebí a klimatických podmínek, které mohou »ovlivnit jak ekosystém legionell v okolním prostředí, tak expozici vodních aerosolů obsahujících tyto bakterie«, uvedlo ECDC.

Teplota vody mezi 25 a 42 stupni Celsia a stojatá voda představují příznivé podmínky pro růst bakterie legionella. »Vzhledem k poměrně vysoké úmrtnosti a problémům při identifikaci a kontrole zdrojů v prostředí je zásadní, aby orgány ochrany veřejného zdraví zůstaly ostražité při  vyhledávání ohnisek nákazy,« uvedlo ECDC.

(Xinhua)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy