Počet obyvatel planety bez šance na zdravou stravu opět roste

Bílkoviny, tuky, sacharidy či vitamíny v dostatečném množství a ve vyváženém poměru si na svůj talíř či do své misky nemohou každodenně naskládat více než tři miliardy lidí, píše v úvodu svého článku »Zdravá strava je pro miliardy lidí jen sen« zveřejněného v aktuálním čísle magazínu Statistika&My Eva Henzlerová z Českého statistického úřadu.

Vychází přitom z rozsáhlé analýzy Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO), která mapuje, kolik lidí si nemůže dovolit zdravou stravu, tedy takovou, která nabízí rozmanitost potravin bohatých na živiny v souladu s obecnými dietními pokyny. »Referenční dieta byla stanovena na základě reprezentativního dospělého konzumujícího 2330 kilokalorií denně. FAO pro tyto účely jako referenční zdravou stravu definovalo nejlevnější lokálně dostupné potraviny v doporučené velikosti porcí ze šesti skupin potravin (základní potraviny, zelenina, ovoce, potraviny živočišného původu, luštěniny, ořechy a semena, oleje a tuky),« vysvětluje Henzlerová.

Spotřebitelské ceny těchto potravin jsou při tom získávány z Mezinárodního srovnávacího programu Světové banky a jsou aktualizovány pomocí národních indexů spotřebitelských cen potravin. Pro mezinárodní srovnání se ceny převádějí na dolary s využitím parity kupní síly a rozdělení národního důchodu. Hranice dostupnosti je definována jako 52 procent průměrných výdajů domácnosti.

Dále Henzlerová uvádí konkrétní zjištění, k nimž FAO na základě popsaných ukazatelů, stanovených ve spolupráci s odborníky z Tufts University a Světové banky, dospěla.

Nejvyšší náklady na zdravou stravu, a to 3,89 dolaru na osobu a den, měly v roce 2020 Latinská Amerika a Karibik. V Asii denní porce zdravé stravy vycházela na 3,72 dolaru, v africkém regionu bylo každodenní zdraví na talíři či v misce vyčísleno na 3,46 dolaru, v oblasti Severní Ameriky a Evropy na 3,19 dolaru a v regionu Oceánie stála v roce 2020 denní porce zdravé stravy v průměru jen o málo více než tři dolary (3,07).

Mezi lety 2019 a 2020 zaznamenala největší nárůst nákladů na zdravou výživu Asie (o čtyři procenta), následovaná Oceánií (+3,6 %), Latinskou Amerikou a Karibikem (+3,4 %), Severní Amerikou a Evropou (+3,2 %) a Afrikou (+2,5 %).

Vyšší náklady na zdravou stravu v meziročním srovnání způsobily, že si ji nemohlo dovolit o 112 milionů lidí více než v roce 2019. V regionu Asie byl zaznamenán nárůst o 78 mil. osob, v Africe o 25 mil. V menší míře se tato skutečnost dotkla i Latinské Ameriky a Karibiku (+8 mil. osob) a regionu Severní Amerika a Evropa, kde podle údajů FAO mezi lety 2019 a 2020 přišel o přístup k denní porci zdravé stravy jeden milion osob. V důsledku toho si v roce 2020 téměř 3,1 miliardy lidí nemohlo dovolit zdravou stravu.

V celkovém pohledu si zdravou stravu nemůže pravidelně dopřát více než 90 % místní populace ve 12 zemích, z nichž všechny jsou v Africe. V 53 zemích nemá přístup ke každodenní porci zdravé stravy více než 50 % populace. Na druhé straně ve 26 zemích si zdravé potraviny nemůže dovolit méně než jedno procento obyvatel, uzavírá výběr nejzajímavějších údajů z analýzy Henzlerová.

Dodává, že soubor indikátorů nákladů a cenové dostupnosti byl nyní zpřístupněn v datovém centru FAOSTAT, které celkově obsahuje přibližně 20 tisíc ukazatelů z oblasti potravin a zemědělství z více než 245 zemí a území. Tato iniciativa je součástí širšího závazku, že FAO musí vytvářet datové podklady, které by zemím mohly radit ohledně jejich potravinové a výživové politiky tak, aby byla zdravá strava dostupná pro všechny lidi za všech okolností.

(ici)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy