Středula: Češi mají být chudší, protože jsou v Čechách? Neakceptovatelné!

Šéf Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula se rozzlobil ve vysílání Partie Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS: »Takže bychom měli našim občanům říct: ‚Vy budete donekonečna chudšími než Rakousko, Německo, Francie, Slovinsko, protože jste prostě v Čechách?‘ Neakceptovatelné, absolutně neakceptovatelné!«

Reagoval na slova poradce premiéra Petra Fialy (ODS) a hlavního ekonoma BH Securities Štěpána Křečka, že nastávající generace už nebudou mít tak vysoké důchody v poměru k průměrné mzdě, jako mají dnešní senioři. »Určitě ten náhradový poměr, který máme teď, už žádná další generace penzistů nikdy mít nebude. Budeme se z těch 50 procent spíše přibližovat ke 40 procentům a bohužel tedy budoucí penzisté, kteří budou závislí jenom na prvním pilíři, se vůči zaměstnancům budou mít výrazně hůře, než se mají dnešní penzisté,« řekl Křeček.

»To není o smíření se s tím, co se způsobilo, ale musí se napravit to, co se stalo. Jestliže nějaký politik způsobil deficit 320 miliard ve veřejných rozpočtech, tak to je fatální a to musíme napravit. Když to napravíme, bude úplně jiný pohled třeba na situaci důchodů,« připomněl Středula schodek, o který se postarala bývalá vláda pod vedením Andreje Babiše (ANO). Nechvalná bilance byla z části zapříčiněna dopady covidové pandemie.

Podle Středuly jsou »největším daňovým soumarem« v České republice zaměstnanci spolu s důchodci. Obstarávají v dani z příjmu, DPH či spotřebních daních 87 procent příjmů státu. »Z podnikatelské činnosti je 13 procent. Tento nepoměr je velmi vážný,« podotkl Středula. Kabinet podle něj místo narovnání ale zátěž jedné skupině dál snižuje. Odbory dlouhodobě kritizují nastavení daňových paušálů či odvodů pro živnostníky.

»Máme nějakou ekonomiku a samozřejmě část z ní prostřednictvím daní dáme do státního rozpočtu. Pak ty peníze přerozdělujeme, ale tím nezvětšíme velikost té ekonomiky. Představa, že vyřešíme problémy zvýšením daní, že najednou všem budeme moci rozdávat plnějšími hrstmi a že se ta společnost jako celek posune na západ, tak to není,« komentoval Křeček.

K ekonomikám typu Rakousko, Německo či Dánsko, kde je finanční síla tamních obyvatel mnohem vyšší než v ČR, se podle něj budeme blížit až v okamžiku, kdy budeme mít vyšší produktivitu práce a dělat činnosti s vyšší přidanou hodnotou.

»Proslul jsem tím, že radím lidem, aby jezdili na nákupy do Polska, pokud se jim to vyplatí. Koukám se na to z pohledu lidí. Platí, že je to skutečně výhodnější. Ale už se vyplatí i Pražanům jezdit na větší nákupy do Polska,« uvedl Křeček.

»Je nevídané, aby poradce premiéra radil, že občané mají jezdit nakupovat někam jinam. Není to akceptovatelné, musíme najít jiný způsob společenského konsenzu,« rozčiloval se Středula.

Podle předsedy ČMKOS by měla vláda kvůli vysokým cenám potravin využít zákon o cenách. »Zákon dává vládě nástroje, jak ceny usměrňovat. Již 11 procent cen v ČR je zákonem určováno a nezpůsobilo to žádné selhání na trhu. Zákon dává možnost využít stanovení úřední ceny, takzvaného věcného usměrňování cen nebo stanovení cenového moratoria. Všechny nástroje lze zkombinovat, ale vláda nedělá nic,« vytkl Středula vládě.

»Ve Francii se vláda začátkem letošního března s obchodními řetězci domluvila na tom, že budou tři měsíce nabízet nejnižší možné ceny u vybraného zboží. Obchodníci na tom spolupracují. Jde však o hlídání marží, nikoli zastropování cen, což považuji za nebezpečný krok,« dodal.

(zmk)

Související články

1 KOMENTÁŘ

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy