Dojíždění za prací a do školy aneb Jak je důležitá veřejná doprava

Mimo obec svého obvyklého pobytu vyjíždí za prací více než 2,1 milionu osob, což je 40,9 procenta všech zaměstnaných osob se zjištěným místem pracoviště. Školu mimo obec obvyklého pobytu pak navštěvuje téměř 560 tisíc žáků a studentů, což představuje 39,1 % všech studentů se zjištěným místem školy.

Vyplývá to z údajů o dojíždění do zaměstnání a škol, zjištěných v rámci Sčítání 2021, které ve svém aktuálním vydání zveřejnil magazín Českého statistického úřadu Statistika&My

Ze Sčítání 2021 dále vyplývá, že více než 1,5 milionu osob dojíždí či dochází do práce v obci obvyklého bydliště. V případě žáků a studentů pak toto číslo mírně přesahuje 870 tisíc. U zaměstnaných pak významnou kategorii tvořily i osoby pracující na adrese obvyklého pobytu, kterých bylo více než jeden milion, což je 19,6 % všech zaměstnaných osob se zjištěným místem pracoviště.

Nejvýznamnější kategorii místa pracoviště tvořily ve všech krajích kromě Středočeského osoby pracující v obci obvyklého bydliště nebo v jiné obci v rámci okresu. Ve Středočeském kraji nejvíce osob, přes 185 tisíc, vyjíždělo za prací do jiného kraje. Bylo to 26,4 % všech zaměstnaných se zjištěným místem pracoviště, kteří mají adresu obvyklého pobytu v tomto kraji. Nejvyšší podíl osob pracujících v zahraničí má pak Karlovarský kraj, jedná se o více než 8,5 % osob se zjištěným místem pracoviště.

V případě žáků a studentů bylo ve všech krajích nejčastější umístění školy v rámci obce obvyklého pobytu. Podíl této kategorie u studujících se zjištěným místem školy se pohyboval od 44,8 % u Středočeského kraje až po více než 95 % v Praze.

(ici)

Související články

1 KOMENTÁŘ

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy